Méně soli – více sójové omáčky

Nahrazení soli sójovou omáčkou Kikkoman? To zní jako skvělý nápad!

Zdravé stravování dnes není jen módní trend – stalo se klíčovou součástí spotřebitelských návyků, a to od produktů bez přidaného cukru a nízkotučných variant až po veganské alternativy. Snížení příjmu soli je důležitým aspektem, protože nadměrné množství soli zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, zvyšující pravděpodobnost srdečních onemocnění. Pokrmy a produkty bez přidané soli jsou navíc velmi atraktivní a představují silnou motivaci k nákupu. A právě zde přichází na řadu přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman Less Salt. Nejenže je 100% veganská, ale je ideální vzhledem k výrazně sníženému obsahu soli v jídlech a potravinách!

Výsledky našich studií mluví samy za sebe:

Přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman snižuje obsah soli v celé řadě jídel¹

Naše studie prokázaly, že používání sójové omáčky Kikkoman účinně snižuje celkový obsah soli, aniž by to mělo negativní dopad na chuťové preference nebo spokojenost testovaných osob.

Zálivka na salát (100 g obvykle obsahuje 2 g soli):

S použitím sójové omáčky Kikkoman: o 50 % méně soli!

Rajčatová polévka (100 g obvykle obsahuje 0,9 g soli):

S použitím sójové omáčky Kikkoman: o 17 % méně soli!

Smažené vepřové maso (100 g obvykle obsahuje 0,7 g soli):

S použitím sójové omáčky Kikkoman: o 29 % méně soli!

Kikkoman snižuje obsah soli v jídlech po celém světě²

Bez ohledu na kulturní nebo etnické stravovací zvyklosti má sójová omáčka Kikkoman stejný solící účinek po celém světě, a to bez ovlivnění místních chuťových preferencí.

Procentuální náhrada soli sójovou omáčkou Kikkoman bez vlivu na regionální chuťové preference:

Sójová omáčka Kikkoman snižuje obsah soli v masných výrobcích³

Různé podíly soli ve vídeňských párcích* byly nahrazeny tepelně upravenou sójovou omáčkou Kikkoman. Výsledek:

Snížení obsahu soli o 20 % nemělo žádný významný vliv na vnímanou slanost ani na celkovou chuťovou spokojenost.

*Při zpracování masa slouží sůl jako ochucovadlo, konzervant a stabilizátor emulze. Částečné nahrazení sójovou omáčkou nemělo negativní vliv na kvalitu produktu.

Sójová omáčka Kikkoman zvyšuje vnímanou slanost masných výrobků⁴

Částečná náhrada soli tepelně upravenou sójovou omáčkou Kikkoman zvyšuje intenzitu chuti při zachování stejné spokojenosti. Tento efekt může být využit ke snížení soli v různých masných výrobcích.

Slanina* s 50 % sójové omáčky Kikkoman místo soli:**
Intenzivnější chuť jen s 50 % běžného množství soli!

Sušené hovězí maso (jerky)* s 25 % sójové omáčky místo soli:**
Intenzivnější chuť se 75 % běžného množství soli!

Trvanlivý salám* s 25 % sójové omáčky místo soli:**
Intenzivnější chuť se 75 % běžného množství soli!

* Vyrobeno konvenčními metodami.
** Obsah soli byl upraven na stejné množství.

Proč má přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman zvýrazňující efekt soli⁵

Ačkoli za tento jedinečný jev pravděpodobně stojí více aromatických a chuťových sloučenin, studie s vídeňskými párky ukazují, že EHEX (ethylhexanoát) může zvyšovat vnímání slanosti v závislosti na dávce. Tato látka vzniká během tradiční mikrobiální fermentace a přispívá ke zvýraznění chuti sójové omáčky Kikkoman.

Další možnost: sójová omáčka Kikkoman Less Salt⁶

Adaptace na chuť je dobře zdokumentovaný jev. Studie ukazují, že když je běžná sójová omáčka Kikkoman postupně nahrazována verzí Less Salt, lidé si postupně zvyknou na nižší obsah soli.

Závěr

Ať už se jedná o veřejné stravování nebo průmyslovou výrobu potravin, částečné nahrazení soli sójovou omáčkou Kikkoman funguje. Chuťový zážitek zůstává zachován, a u masných výrobků se dokonce zvyšuje vnímaná slanost. Sójová omáčka Kikkoman představuje vynikající příležitost k vývoji produktů se sníženým obsahem soli a inovativních pokrmů, které splňují rostoucí poptávku spotřebitelů po zdravém stravování.

Zdroje

1: Kremer S., Mojet J. & Shimojo R. Journal of Food Science, 74, 5255-5262 (2009),
Netherlands
2: Shimojo R., Sato T., Imamura M., et al. Agro FOOD Industry Hi Tech, 25 (3), 23-27
(2014)
3: McGough MM., Sato T., Rankin SA., et al. Meat Science, 91, 69-78 (2012)
4: Shazer WH., liminez-Maroto LA., Sato T., et al. Meat and Muscle Biology, 2, 18-35
(2018)
5: Price EM., Rankin SA., Horiba T., et al. Meat and Muscle Biology, 5(1):9, 1-16 (2021)
6: Joint research with Koriyama Women's University. The Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2014-2017

Get in touch with us!

Do you have questions about our products, their availability, or just want to know more about Kikkoman? Then simply get in touch with us!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter your country.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* Povinné pole

Přečtěte si, prosím, naše prohlášení o ochraně osobních údajů. Další obchodní informace naleznete v tiráži.