Méně soli – více sójové omáčky
Nahrazení soli sójovou omáčkou Kikkoman? To zní jako skvělý nápad!
Zdravé stravování dnes není jen módní trend – stalo se klíčovou součástí spotřebitelských návyků, a to od produktů bez přidaného cukru a nízkotučných variant až po veganské alternativy. Snížení příjmu soli je důležitým aspektem, protože nadměrné množství soli zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, zvyšující pravděpodobnost srdečních onemocnění. Pokrmy a produkty bez přidané soli jsou navíc velmi atraktivní a představují silnou motivaci k nákupu. A právě zde přichází na řadu přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman Less Salt. Nejenže je 100% veganská, ale je ideální vzhledem k výrazně sníženému obsahu soli v jídlech a potravinách!
Výsledky našich studií mluví samy za sebe:
Přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman snižuje obsah soli v celé řadě jídel¹
Naše studie prokázaly, že používání sójové omáčky Kikkoman účinně snižuje celkový obsah soli, aniž by to mělo negativní dopad na chuťové preference nebo spokojenost testovaných osob.
Kikkoman snižuje obsah soli v jídlech po celém světě²
Bez ohledu na kulturní nebo etnické stravovací zvyklosti má sójová omáčka Kikkoman stejný solící účinek po celém světě, a to bez ovlivnění místních chuťových preferencí.
Procentuální náhrada soli sójovou omáčkou Kikkoman bez vlivu na regionální chuťové preference:

Sójová omáčka Kikkoman snižuje obsah soli v masných výrobcích³

Různé podíly soli ve vídeňských párcích* byly nahrazeny tepelně upravenou sójovou omáčkou Kikkoman. Výsledek:
Snížení obsahu soli o 20 % nemělo žádný významný vliv na vnímanou slanost ani na celkovou chuťovou spokojenost.
*Při zpracování masa slouží sůl jako ochucovadlo, konzervant a stabilizátor emulze. Částečné nahrazení sójovou omáčkou nemělo negativní vliv na kvalitu produktu.
Sójová omáčka Kikkoman zvyšuje vnímanou slanost masných výrobků⁴

Částečná náhrada soli tepelně upravenou sójovou omáčkou Kikkoman zvyšuje intenzitu chuti při zachování stejné spokojenosti. Tento efekt může být využit ke snížení soli v různých masných výrobcích.
Slanina* s 50 % sójové omáčky Kikkoman místo soli:**
Intenzivnější chuť jen s 50 % běžného množství soli!
Sušené hovězí maso (jerky)* s 25 % sójové omáčky místo soli:**
Intenzivnější chuť se 75 % běžného množství soli!
Trvanlivý salám* s 25 % sójové omáčky místo soli:**
Intenzivnější chuť se 75 % běžného množství soli!
* Vyrobeno konvenčními metodami.
** Obsah soli byl upraven na stejné množství.
Proč má přirozeně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman zvýrazňující efekt soli⁵
Ačkoli za tento jedinečný jev pravděpodobně stojí více aromatických a chuťových sloučenin, studie s vídeňskými párky ukazují, že EHEX (ethylhexanoát) může zvyšovat vnímání slanosti v závislosti na dávce. Tato látka vzniká během tradiční mikrobiální fermentace a přispívá ke zvýraznění chuti sójové omáčky Kikkoman.
Další možnost: sójová omáčka Kikkoman Less Salt⁶

Adaptace na chuť je dobře zdokumentovaný jev. Studie ukazují, že když je běžná sójová omáčka Kikkoman postupně nahrazována verzí Less Salt, lidé si postupně zvyknou na nižší obsah soli.
Zdroje
1: Kremer S., Mojet J. & Shimojo R. Journal of Food Science, 74, 5255-5262 (2009),
Netherlands
2: Shimojo R., Sato T., Imamura M., et al. Agro FOOD Industry Hi Tech, 25 (3), 23-27
(2014)
3: McGough MM., Sato T., Rankin SA., et al. Meat Science, 91, 69-78 (2012)
4: Shazer WH., liminez-Maroto LA., Sato T., et al. Meat and Muscle Biology, 2, 18-35
(2018)
5: Price EM., Rankin SA., Horiba T., et al. Meat and Muscle Biology, 5(1):9, 1-16 (2021)
6: Joint research with Koriyama Women's University. The Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2014-2017






