Jak jsme se stali tím, kým jsme

Historie značky Kikkoman sahá až do 17. století, kdy předkové rodiny Mogi začali v japonském městě Noda vyrábět tmavě hnědou dochucovací omáčku ze sóji, pšenice, vody a soli.

Ideální poloha města na břehu řeky Edo umožňovala snadný přístup k surovinám a rychlé dodávky do rostoucího města Edo, dnešního Tokia. Nizozemští obchodníci poté objevili toto „černé zlato“ a přivezli ho do Evropy. Kikkoman si brzy upevnil své místo na evropském trhu a získal významná ocenění na výstavách Expo ve Vídni v roce 1873 a v Amsterdamu v roce 1883.

Založení společnosti Kikkoman

V roce 1917 založily japonské rodiny Mogi a Takanashi společnost Noda Shoyu Co. Ltd. V roce 1964 byl název společnosti změněn na Kikkoman Shoyu Co. Ltd. a v roce 1980 na Kikkoman Corporation. Název Kikkoman má zvláštní význam – objevte příběh, který se za ním skrývá.

Dnes je Kikkoman světovým lídrem na trhu sójových omáček a její jedinečná, plná chuť je oceňována ve více než 100 zemích po celém světě. A to není vše – Kikkoman je také oficiálním dodavatelem pro japonský císařský dvůr.

Ahoj, světe!

Až po druhé světové válce však došlo k výraznému rozšíření podnikání společnosti Kikkoman do zahraničí. Po válce pobývaly v Japonsku okupační síly, novináři a další cizinci. Značka Kikkoman začala vnímat rostoucí oblibu japonské kuchyně a používání sójové omáčky jako příležitost s velkým potenciálem pro expanzi na zahraniční trhy.

V roce 1957 otevřela značka Kikkoman svou první zahraniční prodejní základnu v San Franciscu v USA. Aby uspokojila stále rostoucí poptávku, postavila značka Kikkoman v roce 1972 svůj první zahraniční výrobní závod ve Spojených státech. Po úspěchu na americkém trhu začala značka budovat výrobní a prodejní sítě po celém světě.

Vítejte v Evropě!

V roce 1973 se společnost Kikkoman etablovala v Evropě, konkrétně v německém Düsseldorfu, kde otevřela japonskou restauraci. Zákazníci zde mohli sledovat přípravu svého jídla přímo před sebou, vychutnat si vůni a chuť sójové omáčky v kombinaci s masem, místními pokrmy a surovinami, a zároveň se naučit, jak sójovou omáčku používat doma.

Prodej byl aktivně podporován, podobně jako v USA, prostřednictvím ochutnávek v obchodech a doporučování receptů se sójovou omáčkou. Tento přístup vedl k výraznému nárůstu prodejů, přičemž největší poptávka pocházela z Německa.

Díky četným ochutnávkám v obchodech s potravinami se distribuce produktů Kikkoman rychle rozšířila nejen v Německu, ale i po celé Evropě. Postupem času se také neustále rozšiřuje sbírka receptů se sójovou omáčkou Kikkoman, které se přizpůsobují aktuálním stravovacím trendům, jako jsou bezlepková či veganská strava.

Aby značka Kikkoman uspokojila rostoucí poptávku po sójové omáčce v Evropě, otevřela v říjnu 1997 svůj první evropský výrobní závod v Hoogezand-Sappemeer v Nizozemsku. Tento závod dodnes vyrábí omáčky Kikkoman pro celý evropský trh.

Objevte více

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.

Chcete získávat inspirativní informace, lahodné recepty a účastnit se skvělých soutěží?

Přihlásit se k newsletteru