Dlouhá tradice pravé sójové omáčky

Na počátku sójová omáčka nesloužila primárně pro chuťové zážitky. Lidé na Východě i Západě po staletí hledali účinné způsoby, jak uchovávat potraviny, a objevili, že sůl nejen konzervuje, ale zároveň intenzivně podtrhuje chuť pokrmů.

Ve starověké Číně se konzervované potraviny a jejich dochucovadla nazývaly jiang – pravděpodobně předchůdce dnešní sójové omáčky. Jiang se vyráběl z masa, mořských plodů, zeleniny a obilovin. Právě obiloviny, díky své dostupnosti a snadnému zpracování, se staly základem pro nejrychlejší rozvoj této varianty. Výroba „obilného jiang“ se postupně rozšířila z Číny do Japonska a dalších okolních zemí. Věří se, že právě toto tradiční dochucovadlo je předchůdcem dnešní sójové omáčky.

Když se jiang dostal do Japonska, jeho vývoj nabral jedinečný směr. Do poloviny 17. století zde vznikl proces výroby přírodně fermentované sójové omáčky, který se rychle rozšířil a stal se neodmyslitelnou součástí japonské kuchyně.

Objevte více

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.

Chcete získávat inspirativní informace, lahodné recepty a účastnit se skvělých soutěží?

Přihlásit se k newsletteru