Lahodné tajemství umami

Umami je jednou z pěti základních chutí vedle sladké, kyselé, slané a hořké. Nejčastěji je označována jako „lahodná“, ale její charakteristiky lze popsat i jako „masitá“, „bohatá“ nebo jednoduše „výjimečně chutná“.

Pátou chuťovou složku, umami, zažíváme každý den – v rybách, mase, rajčatech, sýrech a sójové omáčce – i když si ji ne vždy vědomě uvědomujeme. Většina lidí netuší, že umami ve skutečnosti vyvažuje chuť a zvyšuje lahodnost široké škály pokrmů.

Ingredience bohaté na umami jsou běžnou součástí každodenního vaření a často je najdete přímo ve své spíži.

Mezi typické příklady potravin s vysokým obsahem umami patří:

  • přírodně fermentovaná sójová omáčka Kikkoman
  • Marmite
  • ančovičková pasta
  • miso
  • rajčatový protlak
  • rybí omáčka nebo Worcestrová omáčka

Dalšími zdroji umami jsou:

  • hovězí
  • vepřové a kuřecí maso
  • makrela
  • tuňák
  • krab
  • oliheň
  • solené ančovičky
  • mořské řasy
  • rajčata
  • parmazán
  • houby (zejména shiitake a hřiby) 
  • a dokonce i zelený čaj

Když tyto ingredience, zejména v kombinaci, použijete při vaření, výsledná chuť jídel bude mimořádně intenzivní a lahodná.

Naše chuťové receptory dokáží zachytit umami v potravinách s vysokým obsahem aminokyseliny glutamátu. Klíčem k umami je pomalé vaření, zrání nebo fermentace, které tuto jedinečnou chuť odhalí. Syrové maso nebo houby samy o sobě příliš umami nemají, ale jakmile je začnete vařit, udit nebo fermentovat, uvolní se klíčové aminokyseliny, které naše chuťové receptory rozpoznají jako lahodné umami.

Objevení umami

Umami objevil v roce 1908 profesor Kikunae Ikeda, chemik z Tokijské císařské univerzity. Všiml si specifické „lahodné“ chuti v některých potravinách, jako je dashi, chřest, sýr, rajčata a maso, která nebyla ani sladká, kyselá, slaná, ani hořká. Po zjištění, že japonský vývar dashi má tuto chuť nejvýraznější, se zaměřil na kombu – mořskou řasu používanou k jeho přípravě.

Po rozsáhlém výzkumu profesor Ikeda identifikoval glutamát, aminokyselinu, jako původce této nové lahodné chuti, a nazval ji „umami“. Slovo „umami“ vzniklo spojením japonského přídavného jména „umai“, které znamená „lahodný“ nebo „slaně chutný“, a „mi“, což znamená „esence“. Od té doby si umami získalo své místo nejen v kulinářském, ale i vědeckém světě.

V minulosti bylo umami často spojováno s asijskými pokrmy – pravděpodobně proto, že bylo objeveno v Japonsku a nese asijské jméno. Dnes už víme, že umami není jen asijský fenomén, protože jeho lahodnou a plnou chuť najdeme v mnoha mezinárodních surovinách.

Objevte více

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.

Chcete získávat inspirativní informace, lahodné recepty a účastnit se skvělých soutěží?

Přihlásit se k newsletteru