Citrusový mung dál se špenátem
Citrusový mung dál se špenátem

Citrusový mung dál se špenátem

Celkový čas vaření 1 h 35 min.
25 min. Doba přípravy
50 min. Doba vaření
20 min. Doba kynutí

Aromatický mung dál se špenátem a mrkví, dochucený citronem, limetkovou kůrou a sójovou omáčkou Kikkoman se sníženým obsahem soli. Lehký a krémový, provoněný čerstvým koriandrem.

Ingredience

2 Porce

Dál:

150 g
zelených mung fazolí
500 ml
zeleninového vývaru
80 g
mrkve
50 g
cukety
1 polévková lžíce
přepuštěného másla (ghí)
40 g
cibule, nakrájené na kostičky
1 
stroužek česneku, nakrájený na plátky
 ½ čajové lžičky
mletého kmínu
 ½ čajové lžičky
mleté kurkumy
 ½ čajové lžičky
mleté skořice
 ¼ čajové lžičky
sušené chilli papričky
200 g
konzervovaných krájených rajčat
50 g
mladého špenátu

Čapátí s česnekovým olejem:

2 
stroužky česneku, najemno nasekané
2 polévkové lžíce
olivového oleje
80 ml
teplé vody
150 g
pšeničné mouky
20 g
mouky navíc na podsypání

Na dochucení:

1 polévková lžíce
citronové šťávy
1 čajová lžička
nastrouhané limetkové kůry
Pár lístků koriandru
Nutriční hodnoty (na porci):3.166 kJ / 750 kcal
17 gTuky
30 gBílkoviny
117 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

150 g zelených mung fazolí – 500 ml zeleninového vývaru – 80 g mrkve – 50 g cukety – 1 polévková lžíce přepuštěného másla (ghí) – 40 g cibule, nakrájené na kostičky – 1  stroužek česneku, nakrájený na plátky –  ½ čajové lžičky mletého kmínu –  ½ čajové lžičky mleté kurkumy –  ½ čajové lžičky mleté skořice –  ¼ čajové lžičky sušené chilli papričky – 200 g konzervovaných krájených rajčat – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli50 g baby špenátu

Mung fazole vařte v zeleninovém vývaru 35–40 minut. Mrkev a cuketu nakrájejte na plátky. Na ghí restujte cibuli, česnek, mrkev a cuketu po dobu 3–4 minuty. Přidejte kmín, kurkumu, skořici a chilli a krátce osmahněte (10–15 sekund), aby se rozvinulo aroma koření. Vmíchejte uvařené fazole, poté přidejte konzervovaná rajčata a dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman se sníženým obsahem soli. Nechte 5 minut mírně probublávat, poté přidejte špenát a vařte ještě 1 minutu.

Krok 2

2  stroužky česneku, najemno nasekané – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 80 ml teplé vody – 150 g pšeničné mouky – 20 g mouky navíc na podsypání

Smíchejte česnek s olivovým olejem. Postupně přidávejte teplou vodu k 150 g mouky, poté přidejte česnekový olej. Těsto hněťte asi 5 minut, dokud nebude hladké a pružné. Nechte odpočívat 20 minut v míse zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií. Rozdělte na 4 části, vytvarujte kuličky a vyválejte na tenké placky, podsypávejte zbylou moukou (20 g). Rozpalte suchou pánev na středně vysokou teplotu a každé čapátí opékejte 20–30 sekund z každé strany, dokud se nevytvoří zlaté bublinky a tmavé skvrny.

Krok 3

1 polévková lžíce citronové šťávy – 1 čajová lžička nastrouhané limetkové kůry – Pár lístků koriandru

Dál dochuťte citronovou šťávou a limetkovou kůrou, a posypejte koriandrem. Podávejte s čerstvě připravenými čapátí.

Tip

Pro krémovější konzistenci přidejte bílý jogurt.

ID receptu: 1598

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

150 g zelených mung fazolí – 500 ml zeleninového vývaru – 80 g mrkve – 50 g cukety – 1 polévková lžíce přepuštěného másla (ghí) – 40 g cibule, nakrájené na kostičky – 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky – ½ čajové lžičky mletého kmínu – ½ čajové lžičky mleté kurkumy – ½ čajové lžičky mleté skořice – ¼ čajové lžičky sušené chilli papričky – 200 g konzervovaných krájených rajčat – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli50 g baby špenátu

Mung fazole vařte v zeleninovém vývaru 35–40 minut. Mrkev a cuketu nakrájejte na plátky. Na ghí restujte cibuli, česnek, mrkev a cuketu po dobu 3–4 minuty. Přidejte kmín, kurkumu, skořici a chilli a krátce osmahněte (10–15 sekund), aby se rozvinulo aroma koření. Vmíchejte uvařené fazole, poté přidejte konzervovaná rajčata a dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman se sníženým obsahem soli. Nechte 5 minut mírně probublávat, poté přidejte špenát a vařte ještě 1 minutu.

2 stroužky česneku, najemno nasekané – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 80 ml teplé vody – 150 g pšeničné mouky – 20 g mouky navíc na podsypání

Smíchejte česnek s olivovým olejem. Postupně přidávejte teplou vodu k 150 g mouky, poté přidejte česnekový olej. Těsto hněťte asi 5 minut, dokud nebude hladké a pružné. Nechte odpočívat 20 minut v míse zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií. Rozdělte na 4 části, vytvarujte kuličky a vyválejte na tenké placky, podsypávejte zbylou moukou (20 g). Rozpalte suchou pánev na středně vysokou teplotu a každé čapátí opékejte 20–30 sekund z každé strany, dokud se nevytvoří zlaté bublinky a tmavé skvrny.

1 polévková lžíce citronové šťávy – 1 čajová lžička nastrouhané limetkové kůry – Pár lístků koriandru

Dál dochuťte citronovou šťávou a limetkovou kůrou, a posypejte koriandrem. Podávejte s čerstvě připravenými čapátí.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.