Indický čočkový dal s lilkem a halloumi
Indický čočkový dal s lilkem a halloumi

Indický čočkový dal s lilkem a halloumi

Celkový čas vaření 1 h
15 min. Doba přípravy
45 min. Doba vaření

Výživný indický dál z mixu čoček, doplněný o jemný lilek a slaný halloumi sýr. Bohatý na bílkoviny a aromatické koření, přináší dokonalou rovnováhu chutí a je skvělou volbou pro hřejivou a sytou večeři.

Ingredience

2 Porce
150 g
mixované čočky (např. červená, žlutá a zelená), propláchnuté
400 ml
zeleninového vývaru nebo vody
1 
malý lilek, nakrájený na kostičky
100 g
sýra halloumi, nakrájeného na kostičky
2 polévkové lžíce
olivového oleje
1 
malá cibule, nakrájené na jemno
2 
stroužky česneku, nasekané
1 polévková lžíce
nasekaného zázvoru
1 
malé rajče, nakrájené na kostičky
1 čajová lžička
mletého římského kmínu
1 čajová lžička
mletého koriandru
 ½ čajové lžičky
kurkumy
 ½ čajové lžičky
chilli prášku (dle chuti)
10 g
čerstvého koriandru na ozdobu
Nutriční hodnoty (na porci):2.050 kJ / 490 kcal
28 gTuky
23 gBílkoviny
35 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

150 g mixované čočky – 400 ml zeleninového vývaru nebo vody

V hrnci smíchejte čočku s vývarem nebo vodou a přiveďte k varu na středním plameni. Poté snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit 20–25 minut, dokud čočka nezměkne. Občas promíchejte a podle potřeby přidejte více vody, aby se dosáhlo požadované konzistence.

Krok 2

1  malý lilek – 100 g sýra halloumi – 1 polévková lžíce olivového oleje

Na středním plameni rozehřejte olivový olej v pánvi. Přidejte nakrájený lilek a restujte 8–10 minut, dokud nebude měkký a lehce zlatavý. Vyjměte a dejte stranou.
Pokud je potřeba, přidejte do stejné pánve další lžíci olivového oleje. Přidejte kostičky halloumi a smažte 4–5 minut, dokud nebudou ze všech stran dozlatova opečené. Poté vyndejte z pánve a dejte na chvíli stranou.

Krok 3

1 polévková lžíce olivového oleje – 1  malá cibule, nakrájené na jemno – 2  stroužky česneku, nasekané – 1 polévková lžíce nasekaného zázvoru – 1  malé rajče, nakrájené na kostičky – 1 čajová lžička římského kmínu – 1 čajová lžička mletého koriandru –  ½ čajové lžičky kurkumy –  ½ čajové lžičky chilli prášku (dle chuti) – 90 ml Kikkoman Teriyaki BBQ omáčka s medem40 ml Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo10 g čerstvého koriandru

Do stejné pánve přidejte zbývající lžíci oleje a rozehřejte ji. Přidejte cibuli a restujte 3–4 minuty, dokud nezměkne a nezíská jemně zlatavou barvu. Vmíchejte nasekaný česnek a zázvor a pokračujte v restování další 1–2 minuty, dokud se směs nerozvoní.
Přidejte rajče, římský kmín, mletý koriandr, kurkumu a chilli prášek. Dobře promíchejte a restujte 2–3 minuty, dokud se koření krásně nerozvoní a neuvolní svou plnou chuť.
Poté přidejte uvařenou čočku i s trochou zbylé tekutiny a důkladně ji promíchejte s kořeněnou směsí. Dochuťte Kikkoman Teriyaki BBQ omáčkou s medem a Kikkoman Sójovou omáčkou. Nechte na mírném ohni povařit 5–10 minut, aby se chutě dokonale propojily a vznikla lahodná, aromatická omáčka.
Podávejte dal v miskách a ozdobte opečeným lilkem, halloumi a čerstvým koriandrem.

ID receptu: 1451

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

150 g mixované čočky – 400 ml zeleninového vývaru nebo vody

V hrnci smíchejte čočku s vývarem nebo vodou a přiveďte k varu na středním plameni. Poté snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit 20–25 minut, dokud čočka nezměkne. Občas promíchejte a podle potřeby přidejte více vody, aby se dosáhlo požadované konzistence.

1 malý lilek – 100 g sýra halloumi – 1 polévková lžíce olivového oleje

Na středním plameni rozehřejte olivový olej v pánvi. Přidejte nakrájený lilek a restujte 8–10 minut, dokud nebude měkký a lehce zlatavý. Vyjměte a dejte stranou.
Pokud je potřeba, přidejte do stejné pánve další lžíci olivového oleje. Přidejte kostičky halloumi a smažte 4–5 minut, dokud nebudou ze všech stran dozlatova opečené. Poté vyndejte z pánve a dejte na chvíli stranou.

1 polévková lžíce olivového oleje – 1 malá cibule, nakrájené na jemno – 2 stroužky česneku, nasekané – 1 polévková lžíce nasekaného zázvoru – 1 malé rajče, nakrájené na kostičky – 1 čajová lžička římského kmínu – 1 čajová lžička mletého koriandru – ½ čajové lžičky kurkumy – ½ čajové lžičky chilli prášku (dle chuti) – 90 ml Kikkoman Teriyaki BBQ omáčka s medem40 ml Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo10 g čerstvého koriandru

Do stejné pánve přidejte zbývající lžíci oleje a rozehřejte ji. Přidejte cibuli a restujte 3–4 minuty, dokud nezměkne a nezíská jemně zlatavou barvu. Vmíchejte nasekaný česnek a zázvor a pokračujte v restování další 1–2 minuty, dokud se směs nerozvoní.
Přidejte rajče, římský kmín, mletý koriandr, kurkumu a chilli prášek. Dobře promíchejte a restujte 2–3 minuty, dokud se koření krásně nerozvoní a neuvolní svou plnou chuť.
Poté přidejte uvařenou čočku i s trochou zbylé tekutiny a důkladně ji promíchejte s kořeněnou směsí. Dochuťte Kikkoman Teriyaki BBQ omáčkou s medem a Kikkoman Sójovou omáčkou. Nechte na mírném ohni povařit 5–10 minut, aby se chutě dokonale propojily a vznikla lahodná, aromatická omáčka.
Podávejte dal v miskách a ozdobte opečeným lilkem, halloumi a čerstvým koriandrem.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.