

Italsko-mexická fúze se sójovou omáčkou
Mleté hovězí maso, žampiony, cibule a rajčata tvoří základ pěti různých jídel. Stačí uvařit větší dávku a pak už jen servírovat s těstovinami, jáhly nebo tortillami – vše spojuje rajčatová omáčka ochucená Kikkoman Sójovou omáčkou.
Ingredience
Quesadilla s hovězím masem a žampiony


Krok 1

200 g konzervovaných krájených rajčat – 1 stroužek česneku, nasekaný – 0,5 červené chilli papričky, nasekané – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 3 polévkové lžíce cukru – 3 polévkové lžíce rýžového octa
Konzervovaná rajčata, česnek, chilli a Kikkoman Sójovou omáčku rozmixujte. Směs přelijte do menšího hrnce. Přidejte cukr a ocet, poté vařte na mírném ohni za častého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
Krok 2

1 polévková lžíce rostlinného oleje – 0,5 cibule, nasekané – 100 g žampionů – 150 g mletého hovězího masa – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 2 g nasekaného koriandru – 50 g strouhaného sýra (např. čedar)
Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte olej, cibuli restujte 1–2 minuty, přidejte žampiony a restujte další 3 minuty. Poté přidejte mleté maso a Kikkoman Sójovou omáčku a restujte, dokud maso nezačne hnědnout. Vmíchejte nasekaný koriandr a 50 g strouhaného sýra, promíchejte a odstavte.
Krok 3

2 tortilly – 50 g strouhaného sýra (např. čedar)
Na suchou pánev položte jednu tortillu. Na polovinu rozprostřete náplň, posypte 50 g strouhaného sýra a přeložte – nebo přiklopte druhou tortillou. Opečte z obou stran dozlatova a dokřupava. Podávejte s pikantní rajčatovou omáčkou.
Tip
Pikantní rajčatovou omáčku si můžete připravit předem – hodí se i k dalším jídlům z této sady. Hotovou quesadillu můžete nakrájet na trojúhelníky a podávat jako teplé občerstvení nebo finger food.
Burrito s hovězím masem, žampiony a kukuřicí


Krok 1

100 g žampionů – 0,5 cibule – 0,5 červené chilli papričky – 1 polévková lžíce rostlinného oleje – 200 polévkové lžíce mletého hovězího masa – 0,5 červené papriky – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 200 g konzervované kukuřice – 1 g nasekaného koriandru
Žampiony nakrájejte, cibuli a chilli nasekejte nadrobno, červenou papriku nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a restujte cibuli, chilli a žampiony 1 minutu. Přidejte mleté maso a Kikkoman Sójovou omáčku. Restujte za stálého míchání 2 minuty. Přidejte papriku a pokračujte v restování, dokud maso nezačne hnědnout a paprika nezměkne. Nakonec přidejte konzervovanou kukuřici, krátce prohřejte (cca 2 minuty), zasypte nasekaným koriandrem, promíchejte a nechte mírně vychladnout.
Krok 2

2 polévkové lžíce zakysané smetany – 1 stroužek česneku, prolisovaný – 1 čajová lžička Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 2 tortilly
Zakysanou smetanu smíchejte s prolisovaným česnekem a Kikkoman Sójovou omáčkou. Na každou tortillu dejte část náplně, zakápněte omáčkou, zarolujte a opečte na suché pánvi dozlatova.
Tip
Burrito můžete zabalit do alobalu a vzít s sebou. Pro ostřejší verzi přidejte do směsi více chilli nebo trochu omáčky sriracha.
Karbanátky z jáhel se žampiony a sýrem


Krok 1

100 g jáhel – 1 polévková lžíce rostlinného oleje – 100 g žampionů – 0,5 cibule, nasekaná – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo
Jáhly uvařte podle návodu na obalu do měkka a načechrejte vidličkou. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a cibuli krátce orestujte (asi 1 minutu). Přidejte žampiony a restujte 3–4 minuty, dokud nezměknou. Vmíchejte Kikkoman Sójovou omáčku, dobře promíchejte a nechte směs vychladnout.
Krok 2

50 g strouhaného sýra (např. čedar) – 1 vejce – 0,5 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 1 polévková lžíce pšeničné mouky – 4 polévkové lžíce strouhanky – 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Do vychladlé směsi z jáhel, žampionů a cibule přidejte sýr, vejce, Kikkoman Sójovou omáčku a mouku. Dobře promíchejte a vytvarujte karbanátky (např. 6–8 malých). Obalte je ve strouhance a smažte na oleji 3–4 minuty z každé strany dozlatova.
Krok 3

2 rajčata – 0,5 cibule, nasekaná – 0,5 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 1 čajová lžička Kikkoman Pražený sezamový olej – 2 g nasekaného koriandru – 1 polévková lžíce pražených arašídů
Rajčata nakrájejte na kostičky, cibuli nasekejte najemno. Přidejte Kikkoman Sójovou omáčku, sezamový olej a koriandr. Promíchejte. Podávejte s usmaženými karbanátky, navrch nasypte arašídy těsně před podáváním.
Tip
Pro pevnější karbanátky dejte směs před tvarováním odležet do lednice. Pro bezlepkovou verzi použijte místo strouhanky mleté kukuřičné lupínky.
Těstovinový salát s hovězím masem a žampiony


Krok 1

1 polévková lžíce rostlinného oleje – 200 g mletého hovězího masa – 100 g žampionů, nakrájených – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo
Na pánvi rozehřejte olej a restujte mleté maso za stálého míchání, dokud se nevypaří všechna tekutina. Přidejte žampiony a Kikkoman Sójovou omáčku, restujte další 2 minuty, poté nechte vychladnout.
Krok 2

0,5 červené papriky – 0,5 cibule – 200 g těstovin penne – 200 g konzervované kukuřice
Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Červenou papriku a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Uvařené těstoviny přendejte do větší mísy. Přidejte nakrájenou zeleninu, scezenou kukuřici a vychladlé maso se žampiony.
Krok 3

1 polévková lžíce majonézy – 1 polévková lžíce kečupu – 1 čajová lžička Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 2 polévkové lžíce pražených arašídů – 1 polévková lžíce nasekané jarní cibulky
Smíchejte majonézu, kečup a Kikkoman Sójovou omáčku. Dresink nalijte na salát a důkladně promíchejte. Navrch nasypte pražené arašídy a nasekanou jarní cibulku.
Tip
Salát chutná ještě lépe po několika hodinách v lednici – ideální do krabičky. Pro svěžest můžete přidat rukolu nebo směs listových salátů.
Těstoviny s boloňskou omáčkou a sójovou omáčkou


Krok 1

200 g těstovin penne – 1 polévková lžíce rostlinného oleje – 0,5 cibule, nasekaná – 2 stroužky česneku, nasekané – 300 g mletého hovězího masa
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejte olej a restujte cibuli s česnekem 1 minutu. Přidejte mleté maso a za stálého míchání opékejte 3 minuty.
Krok 2

400 g konzervovaných krájených rajčat – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 2 g nasekaného koriandru
K masu přidejte konzervovaná rajčata a Kikkoman Sójovou omáčku. Přikryjte a vařte na mírném ohni 20 minut. Smíchejte s uvařenými těstovinami a posypte nasekaným koriandrem.
Tip
Pro intenzivnější chuť můžete do omáčky při dušení masa přidat trochu červeného vína. Jídlo lze snadno zamrazit – zvažte přípravu větší dávky. Pro bezlepkovou verzi použijte čočkové nebo rýžové těstoviny.
Objevte více