

Quinoa a zeleninové obědy
Jednoduché a výživné obědy s quinoou a zeleninou – snadno připravitelné na rušné dny, přičemž Kikkoman Sójová omáčka se sníženým obsahem soli dodává každému jídlu jemnou slanou hloubku.
Ingredience
Quinoový salát s karamelizovanou kapustou


Krok 1

300 g růžičkové kapusty – 3 polévkové lžíce olivového oleje – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 2 čajové lžičky medu – 0,5 čajové lžičky chilli vloček
Kapustu rozkrojte napůl. Restujte na oleji 3 minuty, přidejte Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, med a chilli, restujte další 3 minuty.
Krok 2

2 vejce – 60 g kapusty – 180 g uvařené quinoy – 80 g fety
Vejce vařte 7 minut natvrdo. Z kadeřávku odstraňte tuhé stonky a nasekejte ho na menší kousky. Quinou rozdělte do krabiček, poté přidejte růžičkovou kapustu, kadeřávek, rozpůlená vejce a fetu.
Krok 3

2 polévkové lžíce olivového oleje – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 čajová lžička medu – 1 stroužek česneku – 0,5 polévková lžíce bílého sezamu – 20 vlašských ořechů
Smíchejte olej, Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, med a česnek. Přelijte salát dresinkem, posypte sezamem a ořechy.
Plněné batáty s quinoou


Krok 1

700 g batátů – 1 polévková lžíce olivového oleje
Batáty omyjte, osušte, rozkrojte napůl a propíchejte vidličkou. Potřete olejem a pečte 30 minut při 180 °C. Vydlabejte dužinu a ponechte okraje cca 1,5 cm.
Krok 2

40 g červené cibule – 30 g kadeřávku – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 40 g mraženého hrášku – 0,5 polévková lžíce tahini – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 polévková lžíce vody – 140 g uvařené quinoy – 100 g fety
Cibuli nasekejte, z kadeřávku odstraňte tuhé stonky. Orestujte na oleji, přidejte hrášek, tahini, Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, vodu a dužinu z batátů z kroku 1. Restujte 2 minuty, přidejte quinoou. Naplňte batáty, navrch dejte fetu a pečte dalších 5 minut na 180°C.
Krok 3

4 polévkové lžíce řeckého jogurtu – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 2 čajové lžičky medu – 15 g nasekaných vlašských ořechů – 0,5 polévková lžíce nasekané petrželky
Jogurt smíchejte s Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli, medem, ořechy a petrželkou. Přelijte hotové batáty.
Tip
Batáty můžete péct i v horkovzdušné fritéze.
Polévka z batátů a hrášku


Krok 1

300 g batátů – 300 g růžičkové kapusty, blanšírované – 50 g červené cibule – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 2 stroužky česneku, najemno nasekané – 800 ml zeleninového vývaru – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 50 g mraženého hrášku
Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Růžičkovou kapustu rozkrojte napůl, cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a zeleninu krátce orestujte. Přidejte česnek, zalijte zeleninovým vývarem a dochuťte Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Vařte na mírném ohni 8 minut. Poté přidejte hrášek a vařte další 4 minuty.
Krok 2

100 g uvařené quinoy – 0,5 polévková lžíce nasekané petrželky
Quinou dejte do krabiček, přelijte polévkou a posypte petrželkou.
Zelenina s tahini–sójovou glazurou a quinoou


Krok 1

90 g kapusty – 300 g růžičkové kapusty, blanšírované – 50 g červené cibule – 3 polévkové lžíce olivového oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 polévková lžíce tahini – 3 polévkové lžíce vody – 2 čajové lžičky medu – 0,5 čajové lžičky chilli vloček – 0,5 polévková lžíce bílého sezamu
Odstraňte tuhé stonky z kapusty, růžičkovou kapustu rozkrojte napůl, cibuli nakrájejte na silnější klínky. Restujte na pánvi s rozehřátým olejem 3 minuty. V misce smíchejte Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, tahini, vodu, med a chilli. Nalijte do pánve, restujte dalších 8 minut, až se omáčka zredukuje. Posypte sezamem.
Krok 2

140 g mraženého hrášku – 150 g uvařené quinoy – 0,5 polévková lžíce nasekané petrželky
Hrášek vařte 4 minuty, sceďte a zchlaďte studenou vodou. Do krabiček dejte quinoou, přidejte zeleninu z kroku 1 a hrášek. Posypte petrželkou.
Pečená zelenina s fetovým dipem


Krok 1

350 g batátů – 300 g růžičkové kapusty, blanšírované – 70 g červené cibule – 3 polévkové lžíce olivového oleje – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 2 čajové lžičky medu
Batáty nakrájejte na kostky, růžičkovou kapustu na poloviny a cibuli na čtvrtky. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli a medem. Pečte 25 minut při 190 °C (horní a dolní ohřev), dokud nezměkne.
Krok 2

4 polévkové lžíce řeckého jogurtu – 70 g fety – 0,25 g chilli vloček – 1 polévková lžíce nasekané petrželky
Jogurt rozmačkejte s fetou a vmíchejte chilli vločky a nasekanou petržel.
Krok 3

2 vejce – 1 polévková lžíce octa – 30 g vlašských ořechů
Vejce vyklepněte do malé misky. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte ocet a lžící vytvořte vír. Vejce opatrně vložte doprostřed a pošírujte na mírném ohni 2½ minuty. Opakujte s druhým vejcem. Pečenou zeleninu přendejte do krabičky, přelijte jogurtovým dipem, přidejte vejce a posypte vlašskými ořechy (celými nebo nasekanými).
Tip
Zeleninu můžete péct i v horkovzdušné fritéze.
Objevte více