Quinoa a zeleninové obědy

Jednoduché a výživné obědy s quinoou a zeleninou – snadno připravitelné na rušné dny, přičemž Kikkoman Sójová omáčka se sníženým obsahem soli dodává každému jídlu jemnou slanou hloubku.

Ingredience

1,35 kg
batátů
1,2 kg
růžičkové kapusty, blanšírované
210 g
červené cibule
240 ml
olivového oleje
3 polévkové lžíce
medu
120 g
řeckého jogurtu
250 g
fety
1 ¼ čajová lžička
chilli vloček
2 ½ polévkové lžíce
nasekané petrželky
4 
vejce
1 polévková lžíce
octa
65 g
vlašských ořechů
180 g
kadeřávku
1 ½ polévková lžíce
tahini
4 polévkové lžíce
vody
1 polévková lžíce
bílého sezamu
230 g
mraženého hrášku
570 g
uvařené quinoy
3 
stroužky česneku, najemno nasekané
800 ml
zeleninového vývaru

Quinoový salát s karamelizovanou kapustou

Quinoový salát s karamelizovanou kapustou
Quinoový salát s karamelizovanou kapustou

Krok 1

300 g růžičkové kapusty – 3 polévkové lžíce olivového oleje – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli2 čajové lžičky medu – 0,5 čajové lžičky chilli vloček

Kapustu rozkrojte napůl. Restujte na oleji 3 minuty, přidejte Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, med a chilli, restujte další 3 minuty.

Krok 2

2  vejce – 60 g kapusty – 180 g uvařené quinoy – 80 g fety

Vejce vařte 7 minut natvrdo. Z kadeřávku odstraňte tuhé stonky a nasekejte ho na menší kousky. Quinou rozdělte do krabiček, poté přidejte růžičkovou kapustu, kadeřávek, rozpůlená vejce a fetu.

Krok 3

2 polévkové lžíce olivového oleje – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 čajová lžička medu – 1  stroužek česneku – 0,5 polévková lžíce bílého sezamu – 20  vlašských ořechů

Smíchejte olej, Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, med a česnek. Přelijte salát dresinkem, posypte sezamem a ořechy.

Nutriční hodnoty (na porci):2.682 kJ / 641 kcal
42 gTuky
27 gBílkoviny
45 gSacharidy

Plněné batáty s quinoou

Plněné batáty s quinoou
Plněné batáty s quinoou

Krok 1

700 g batátů – 1 polévková lžíce olivového oleje

Batáty omyjte, osušte, rozkrojte napůl a propíchejte vidličkou. Potřete olejem a pečte 30 minut při 180 °C. Vydlabejte dužinu a ponechte okraje cca 1,5 cm.

Krok 2

40 g červené cibule – 30 g kadeřávku – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 40 g mraženého hrášku – 0,5 polévková lžíce tahini – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 polévková lžíce vody – 140 g uvařené quinoy – 100 g fety

Cibuli nasekejte, z kadeřávku odstraňte tuhé stonky. Orestujte na oleji, přidejte hrášek, tahini, Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, vodu a dužinu z batátů z kroku 1. Restujte 2 minuty, přidejte quinoou. Naplňte batáty, navrch dejte fetu a pečte dalších 5 minut na 180°C.

Krok 3

4 polévkové lžíce řeckého jogurtu – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli2 čajové lžičky medu – 15 g nasekaných vlašských ořechů – 0,5 polévková lžíce nasekané petrželky

Jogurt smíchejte s Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli, medem, ořechy a petrželkou. Přelijte hotové batáty.

Tip

Batáty můžete péct i v horkovzdušné fritéze.

Nutriční hodnoty (na porci):3.384 kJ / 809 kcal
38 gTuky
22 gBílkoviny
98 gSacharidy

Polévka z batátů a hrášku

Polévka z batátů a hrášku
Polévka z batátů a hrášku

Krok 1

300 g batátů – 300 g růžičkové kapusty, blanšírované – 50 g červené cibule – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 2  stroužky česneku, najemno nasekané – 800 ml zeleninového vývaru – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli50 g mraženého hrášku

Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Růžičkovou kapustu rozkrojte napůl, cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a zeleninu krátce orestujte. Přidejte česnek, zalijte zeleninovým vývarem a dochuťte Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Vařte na mírném ohni 8 minut. Poté přidejte hrášek a vařte další 4 minuty.

Krok 2

100 g uvařené quinoy – 0,5 polévková lžíce nasekané petrželky

Quinou dejte do krabiček, přelijte polévkou a posypte petrželkou.

Nutriční hodnoty (na porci):1.628 kJ / 389 kcal
12 gTuky
14 gBílkoviny
62 gSacharidy

Zelenina s tahini–sójovou glazurou a quinoou

Zelenina s tahini–sójovou glazurou a quinoou
Zelenina s tahini–sójovou glazurou a quinoou

Krok 1

90 g kapusty – 300 g růžičkové kapusty, blanšírované – 50 g červené cibule – 3 polévkové lžíce olivového oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 polévková lžíce tahini – 3 polévkové lžíce vody – 2 čajové lžičky medu – 0,5 čajové lžičky chilli vloček – 0,5 polévková lžíce bílého sezamu

Odstraňte tuhé stonky z kapusty, růžičkovou kapustu rozkrojte napůl, cibuli nakrájejte na silnější klínky. Restujte na pánvi s rozehřátým olejem 3 minuty. V misce smíchejte Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, tahini, vodu, med a chilli. Nalijte do pánve, restujte dalších 8 minut, až se omáčka zredukuje. Posypte sezamem.

Krok 2

140 g mraženého hrášku – 150 g uvařené quinoy – 0,5 polévková lžíce nasekané petrželky

Hrášek vařte 4 minuty, sceďte a zchlaďte studenou vodou. Do krabiček dejte quinoou, přidejte zeleninu z kroku 1 a hrášek. Posypte petrželkou.

Nutriční hodnoty (na porci):2.004 kJ / 479 kcal
21 gTuky
19 gBílkoviny
59 gSacharidy

Pečená zelenina s fetovým dipem

Pečená zelenina s fetovým dipem
Pečená zelenina s fetovým dipem

Krok 1

350 g batátů – 300 g růžičkové kapusty, blanšírované – 70 g červené cibule – 3 polévkové lžíce olivového oleje – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli2 čajové lžičky medu

Batáty nakrájejte na kostky, růžičkovou kapustu na poloviny a cibuli na čtvrtky. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli a medem. Pečte 25 minut při 190 °C (horní a dolní ohřev), dokud nezměkne.

Krok 2

4 polévkové lžíce řeckého jogurtu – 70 g fety – 0,25 g chilli vloček – 1 polévková lžíce nasekané petrželky

Jogurt rozmačkejte s fetou a vmíchejte chilli vločky a nasekanou petržel.

Krok 3

2  vejce – 1 polévková lžíce octa – 30 g vlašských ořechů

Vejce vyklepněte do malé misky. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte ocet a lžící vytvořte vír. Vejce opatrně vložte doprostřed a pošírujte na mírném ohni 2½ minuty. Opakujte s druhým vejcem. Pečenou zeleninu přendejte do krabičky, přelijte jogurtovým dipem, přidejte vejce a posypte vlašskými ořechy (celými nebo nasekanými).

Tip

Zeleninu můžete péct i v horkovzdušné fritéze.

Nutriční hodnoty (na porci):2.971 kJ / 710 kcal
41 gTuky
27 gBílkoviny
65 gSacharidy

Objevte více

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.

Chcete získávat inspirativní informace, lahodné recepty a účastnit se skvělých soutěží?

Přihlásit se k newsletteru