Jídla s rybou, kapustou a batáty

Treska, kapusta a batáty tvoří základ těchto pěti jednoduchých obědových receptů, které můžete péct, grilovat, smažit nebo mixovat. Citron, česnek a Kikkoman Sójová omáčka se sníženým obsahem soli dodávají chuťovou hloubku, zatímco vejce, jogurt a rýže se postarají o větší sytost.

Ingredience

65 ml
citronové šťávy
1 čajová lžička
strouhaného zázvoru
 ½ 
chilli papričky
1,1 kg
filetů z tresky
3 
batáty
350 g
kapusty
5 
vajec
5 ½ 
stroužků česneku
50 ml
mléka
2 
kyselé okurky
1 polévková lžíce
kaparů
105 g
bílého jogurtu
1 polévková lžíce
rostlinného oleje
2 
burgerové housky
1 polévková lžíce
piniových oříšků
75 ml
olivového oleje
1 čajová lžička
medu
3 polévkové lžíce
tvrdého sýra, nastrouhaného (parmazán nebo Grana Padano)
150 g
rýže arborio
125 ml
bílého vína
500 ml
kuřecího vývaru
1 ½ polévková lžíce
másla
1 čajová lžička
sezamových semínek
1 špetka
soli

Krémové rizoto s kapustou a treskou

Krémové rizoto s kapustou a treskou
Krémové rizoto s kapustou a treskou

Krok 1

1 polévková lžíce olivového oleje – 150 g rýže arborio – 125 ml bílého vína – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli500 ml kuřecího vývaru

Na olivovém oleji orestujte rýži asi 1 minutu. Přidejte bílé víno a Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli vařte, dokud se tekutina neodpaří. Postupně přilévejte vývar a průběžně míchejte, dokud rýže nezměkne.

Krok 2

55 g kadeřávku – 0,5 polévková lžíce stroužku česneku – 0,25 polévková lžíce piniových oříšků – 1 polévková lžíce olivového oleje – 0,5 čajové lžičky citronové šťávy – 0,5 čajové lžičky Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 polévková lžíce butter

Kadeřávek omyjte, osušte, odstraňte tuhé stonky a nasekejte. Do mixéru vložte 25 g kadeřávku spolu s česnekem, piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou a ½ lžičky Kikkoman Sójové omáčky se sníženým obsahem soli. Rozmixujte do hladké konzistence.

Jakmile je rýže z kroku 1 měkká a vstřebala veškerou tekutinu, přidejte zbylý kadeřávek a vařte ještě 3 minuty. V případě potřeby přilijte trochu vývaru nebo vody. Nakonec vmíchejte máslo a polovinu připraveného kadeřávkového pesta.

Krok 3

150 g filetu z tresky – 0,5 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1  stroužek česneku, najemno nasekaný – 2 čajové lžičky citronové šťávy – 1 polévková lžíce hard cheese, grated (Parmesan or Grana Padano)

Tresku potřete směsí z Kikkoman Sójové omáčky se sníženým obsahem soli, citronové šťávy a česneku. Vařte v páře asi 5 minut. Podávejte na kapustovém rizotu, přelijte zbylým pestem a posypte nastrouhaným sýrem.

Tip

Tresku lze nahradit tofu pro vegetariánskou verzi. Pro krémovější texturu můžete do rizota přidat lžíci smetany.

Nutriční hodnoty (na porci):2.261 kJ / 540 kcal
22 gTuky
33 gBílkoviny
45 gSacharidy

Koláč z batátů s treskou

Koláč z batátů s treskou
Koláč z batátů s treskou

Krok 1

1  batát – 0,5 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej

Batát oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte sójovou omáčkou Kikkoman a sezamovým olejem, promíchejte a vyskládejte do formy ve vzorovaném překrývajícím se kruhu. Předehřejte troubu na 190 °C a základ předpékejte 15 minut.

Krok 2

100 g kapusty – 1  stroužek česneku, nasekaný – 0,5 polévková lžíce másla – 4  vejce – 4 polévkové lžíce bílého jogurtu – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli2 polévkové lžíce tvrdého sýra, nastrouhaného

Na pánvi orestujte česnek a kapustu na másle. V misce vyšlehejte jogurt s vejci a Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Přidejte orestovanou kapustu a nastrouhaný sýr. Směs promíchejte a nalijte na připravený batátový základ.

Krok 3

150 g filetu z tresky – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli

Tresku nakrájejte na kousky a rozložte na náplň. Pokapejte Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Pečte koláč při 180 °C asi 25 minut. Po upečení rozkrojte na 4 díly a do krabiček balte vždy 2 kousky na porci.

Tip

Základ z batátů si můžete připravit předem a uchovat v lednici. Kapustu lze nahradit špenátem nebo rukolou.

Nutriční hodnoty (na porci):2.073 kJ / 495 kcal
28 gTuky
30 gBílkoviny
35 gSacharidy

Grilovaná treska s batátovými hranolky

Grilovaná treska s batátovými hranolky
Grilovaná treska s batátovými hranolky

Krok 1

1  batát – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej

Batát oloupejte a nakrájejte na hranolky. Smíchejte sójovou omáčku Kikkoman se sezamovým olejem a hranolky v této směsi obalte. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte přibližně 25 minut při 200 °C.

Krok 2

75 g kadeřávku – 1  stroužek česneku, nasekaný – 0,75 polévková lžíce piniových oříšků – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 1,5 čajová lžička citronové šťávy – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli

Kapustu omyjte, osušte a odstraňte silné stonky. Vložte ji do mixéru spolu s česnekem, piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou a Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Mixujte dohladka.

Krok 3

1 polévková lžíce olivového oleje – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 čajová lžička medu – 300 g tresky

Olivový olej smíchejte s Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli a medem. Touto směsí potřete filety z tresky a nechte marinovat 10–15 minut. Poté rybu grilujte 3–5 minut z každé strany. Servírujte s batátovými hranolky a kapustovým pestem.

Tip

Hranolky budou křupavější, pokud je před pečením namočíte do studené vody a důkladně osušíte. Pesto si můžete připravit předem – hodí se i k těstovinám nebo sendvičům.

Nutriční hodnoty (na porci):2.135 kJ / 510 kcal
25 gTuky
35 gBílkoviny
32 gSacharidy

Rybí burger s kapustou a jogurtovou omáčkou

Rybí burger s kapustou a jogurtovou omáčkou
Rybí burger s kapustou a jogurtovou omáčkou

Krok 1

100 g Kikkoman Panko – japonská křupavá strouhanka50 ml mléka – 200 g filetu z tresky – 1  vejce – 1  stroužek česneku – 3 čajové lžičky Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli1 polévková lžíce rostlinného oleje

30 g Kikkoman Panko strouhanky namočte do 50 ml mléka a nechte změknout. Mezitím rozmixujte tresku, vejce, česnek a Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli do hladké hmoty. Přidejte namočenou strouhanku a dobře promíchejte. Vytvořte dva karbanátky a obalte je ve zbylé suché Kikkoman Panko storuhance. Osmažte na rostlinném oleji dozlatova z obou stran.

Krok 2

60 g kapusty – 1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej1 čajová lžička sezamových semínek – 1 špetka soli

Kapustu omyjte, důkladně osušte a odstraňte tuhé stonky. Vložte do mísy, pokapejte Kikkoman Sezamovým olejem, přidejte sůl a sezamová semínka a dobře promíchejte. Listy rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut při 160°C, dokud nebudou křupavé.

Krok 3

2  kyselé okurky – 2 polévkové lžíce kaparů – 3 polévkové lžíce bílého jogurtu – 2 čajové lžičky citronové šťávy – 1  stroužek česneku – 1 čajová lžička Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli

Okurky nakrájejte nadrobno a vložte do misky. Přidejte kapary, jogurt, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli. Dobře promíchejte.

Krok 4

2  burgerové housky

Housky rozkrojte a lehce opečte. Na spodní polovinu housky rozetřete část omáčky, položte karbanátek, přidejte další část omáčky a křupavou kapustu. Přiklopte druhou polovinou housky.

Tip

Místo housky můžete použít wrap nebo servírovat karbanátek na listech salátu. Pro zajímavější chuť přidejte do omáčky špetku kari nebo nasekaný kopr.

Nutriční hodnoty (na porci):2.219 kJ / 530 kcal
28 gTuky
33 gBílkoviny
35 gSacharidy

Pečená treska s kapustou a batáty

Pečená treska s kapustou a batáty
Pečená treska s kapustou a batáty

Krok 1

1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli4 čajové lžičky citronové šťávy – 1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej1 čajová lžička strouhaného zázvoru – 0,5  červené chilli papričky – 300 g filetu z tresky

Smíchejte ingredience na marinádu, vložte filet z tresky a dejte na 20 minut do lednice.

Krok 2

1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej1  batát – 60 g kapusty

Batát nakrájejte na kostky, vložte do zapékací mísy, pokapejte Kikkoman Sezamovým olejem a dobře promíchejte. Předehřejte troubu na 180 °C a batáty předpékejte 10 minut. Poté přidejte marinovanou tresku a očištěnou kapustu (bez tuhých stonků). Vše pokapejte zbylou marinádou a pečte dalších 15 minut.

Tip

Pro výraznější chuť můžete do marinády přidat trochu nastrouhané citronové kůry.

Nutriční hodnoty (na porci):1.633 kJ / 390 kcal
18 gTuky
31 gBílkoviny
24 gSacharidy

Objevte více

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.

Chcete získávat inspirativní informace, lahodné recepty a účastnit se skvělých soutěží?

Přihlásit se k newsletteru