

Jídla s rybou, kapustou a batáty
Treska, kapusta a batáty tvoří základ těchto pěti jednoduchých obědových receptů, které můžete péct, grilovat, smažit nebo mixovat. Citron, česnek a Kikkoman Sójová omáčka se sníženým obsahem soli dodávají chuťovou hloubku, zatímco vejce, jogurt a rýže se postarají o větší sytost.
Ingredience
Krémové rizoto s kapustou a treskou


Krok 1

1 polévková lžíce olivového oleje – 150 g rýže arborio – 125 ml bílého vína – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 500 ml kuřecího vývaru
Na olivovém oleji orestujte rýži asi 1 minutu. Přidejte bílé víno a Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli vařte, dokud se tekutina neodpaří. Postupně přilévejte vývar a průběžně míchejte, dokud rýže nezměkne.
Krok 2

55 g kadeřávku – 0,5 polévková lžíce stroužku česneku – 0,25 polévková lžíce piniových oříšků – 1 polévková lžíce olivového oleje – 0,5 čajové lžičky citronové šťávy – 0,5 čajové lžičky Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 polévková lžíce butter
Kadeřávek omyjte, osušte, odstraňte tuhé stonky a nasekejte. Do mixéru vložte 25 g kadeřávku spolu s česnekem, piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou a ½ lžičky Kikkoman Sójové omáčky se sníženým obsahem soli. Rozmixujte do hladké konzistence.
Jakmile je rýže z kroku 1 měkká a vstřebala veškerou tekutinu, přidejte zbylý kadeřávek a vařte ještě 3 minuty. V případě potřeby přilijte trochu vývaru nebo vody. Nakonec vmíchejte máslo a polovinu připraveného kadeřávkového pesta.
Krok 3

150 g filetu z tresky – 0,5 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 stroužek česneku, najemno nasekaný – 2 čajové lžičky citronové šťávy – 1 polévková lžíce hard cheese, grated (Parmesan or Grana Padano)
Tresku potřete směsí z Kikkoman Sójové omáčky se sníženým obsahem soli, citronové šťávy a česneku. Vařte v páře asi 5 minut. Podávejte na kapustovém rizotu, přelijte zbylým pestem a posypte nastrouhaným sýrem.
Tip
Tresku lze nahradit tofu pro vegetariánskou verzi. Pro krémovější texturu můžete do rizota přidat lžíci smetany.
Koláč z batátů s treskou


Krok 1

1 batát – 0,5 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej
Batát oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte sójovou omáčkou Kikkoman a sezamovým olejem, promíchejte a vyskládejte do formy ve vzorovaném překrývajícím se kruhu. Předehřejte troubu na 190 °C a základ předpékejte 15 minut.
Krok 2

100 g kapusty – 1 stroužek česneku, nasekaný – 0,5 polévková lžíce másla – 4 vejce – 4 polévkové lžíce bílého jogurtu – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 2 polévkové lžíce tvrdého sýra, nastrouhaného
Na pánvi orestujte česnek a kapustu na másle. V misce vyšlehejte jogurt s vejci a Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Přidejte orestovanou kapustu a nastrouhaný sýr. Směs promíchejte a nalijte na připravený batátový základ.
Krok 3

150 g filetu z tresky – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli
Tresku nakrájejte na kousky a rozložte na náplň. Pokapejte Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Pečte koláč při 180 °C asi 25 minut. Po upečení rozkrojte na 4 díly a do krabiček balte vždy 2 kousky na porci.
Tip
Základ z batátů si můžete připravit předem a uchovat v lednici. Kapustu lze nahradit špenátem nebo rukolou.
Grilovaná treska s batátovými hranolky


Krok 1

1 batát – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej
Batát oloupejte a nakrájejte na hranolky. Smíchejte sójovou omáčku Kikkoman se sezamovým olejem a hranolky v této směsi obalte. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte přibližně 25 minut při 200 °C.
Krok 2

75 g kadeřávku – 1 stroužek česneku, nasekaný – 0,75 polévková lžíce piniových oříšků – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 1,5 čajová lžička citronové šťávy – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli
Kapustu omyjte, osušte a odstraňte silné stonky. Vložte ji do mixéru spolu s česnekem, piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou a Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli. Mixujte dohladka.
Krok 3

1 polévková lžíce olivového oleje – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 čajová lžička medu – 300 g tresky
Olivový olej smíchejte s Kikkoman Sójovou omáčkou se sníženým obsahem soli a medem. Touto směsí potřete filety z tresky a nechte marinovat 10–15 minut. Poté rybu grilujte 3–5 minut z každé strany. Servírujte s batátovými hranolky a kapustovým pestem.
Tip
Hranolky budou křupavější, pokud je před pečením namočíte do studené vody a důkladně osušíte. Pesto si můžete připravit předem – hodí se i k těstovinám nebo sendvičům.
Rybí burger s kapustou a jogurtovou omáčkou


Krok 1

100 g Kikkoman Panko – japonská křupavá strouhanka – 50 ml mléka – 200 g filetu z tresky – 1 vejce – 1 stroužek česneku – 3 čajové lžičky Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 1 polévková lžíce rostlinného oleje
30 g Kikkoman Panko strouhanky namočte do 50 ml mléka a nechte změknout. Mezitím rozmixujte tresku, vejce, česnek a Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli do hladké hmoty. Přidejte namočenou strouhanku a dobře promíchejte. Vytvořte dva karbanátky a obalte je ve zbylé suché Kikkoman Panko storuhance. Osmažte na rostlinném oleji dozlatova z obou stran.
Krok 2

60 g kapusty – 1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej – 1 čajová lžička sezamových semínek – 1 špetka soli
Kapustu omyjte, důkladně osušte a odstraňte tuhé stonky. Vložte do mísy, pokapejte Kikkoman Sezamovým olejem, přidejte sůl a sezamová semínka a dobře promíchejte. Listy rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut při 160°C, dokud nebudou křupavé.
Krok 3

2 kyselé okurky – 2 polévkové lžíce kaparů – 3 polévkové lžíce bílého jogurtu – 2 čajové lžičky citronové šťávy – 1 stroužek česneku – 1 čajová lžička Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli
Okurky nakrájejte nadrobno a vložte do misky. Přidejte kapary, jogurt, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a Kikkoman Sójovou omáčku se sníženým obsahem soli. Dobře promíchejte.
Krok 4

2 burgerové housky
Housky rozkrojte a lehce opečte. Na spodní polovinu housky rozetřete část omáčky, položte karbanátek, přidejte další část omáčky a křupavou kapustu. Přiklopte druhou polovinou housky.
Tip
Místo housky můžete použít wrap nebo servírovat karbanátek na listech salátu. Pro zajímavější chuť přidejte do omáčky špetku kari nebo nasekaný kopr.
Pečená treska s kapustou a batáty


Krok 1

1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná se sníženým obsahem soli – 4 čajové lžičky citronové šťávy – 1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej – 1 čajová lžička strouhaného zázvoru – 0,5 červené chilli papričky – 300 g filetu z tresky
Smíchejte ingredience na marinádu, vložte filet z tresky a dejte na 20 minut do lednice.
Krok 2

1 polévková lžíce Kikkoman Pražený sezamový olej – 1 batát – 60 g kapusty
Batát nakrájejte na kostky, vložte do zapékací mísy, pokapejte Kikkoman Sezamovým olejem a dobře promíchejte. Předehřejte troubu na 180 °C a batáty předpékejte 10 minut. Poté přidejte marinovanou tresku a očištěnou kapustu (bez tuhých stonků). Vše pokapejte zbylou marinádou a pečte dalších 15 minut.
Tip
Pro výraznější chuť můžete do marinády přidat trochu nastrouhané citronové kůry.
Objevte více