Batátové poutine
Batátové poutine

Batátové poutine

4,4 14 Hodnocení receptu
Celkový čas vaření 55 min.
25 min. Doba přípravy
30 min. Doba vaření

Klasická kanadská pochoutka v nové, zdravější podobě – křupavé hranolky z batátů, tahavá mozzarella a bohatá houbová omáčka. Dokonalá rovnováha mezi požitkem a kvalitními surovinami.

Ingredience

2 Porce

Hranolky z batátů:

700 g
batátů
1 ½ polévková lžíce
řepkového oleje
1 polévková lžíce
bramborového škrobu
 ½ polévková lžíce
kukuřičného škrobu
 ½ čajové lžičky
sušeného česneku
 ½ čajové lžičky
sladké papriky

Houbová omáčka:

2 polévkové lžíce
řepkového oleje
100 g
hub, nakrájených
30 g
másla
1 
malá šalotka, nakrájená nadrobno
1 
stroužek česneku, nasekaný
10 g
pšeničné mouky
10 g
bramborového škrobu
200 ml
zeleninového vývaru
 ½ čajové lžičky
sušeného tymiánu
 ½ čajové lžičky
čerstvě mletého černého pepře

Na dokončení:

160 g
mozzarelly
1 polévková lžíce
nasekané pažitky
 ½ čajové lžičky
čerstvě mletého černého pepře
Nutriční hodnoty (na porci):3.879 kJ / 927 kcal
67 gTuky
25 gBílkoviny
108 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

700 g batátů – 1 ½ polévková lžíce řepkového oleje – 1 polévková lžíce bramborového škrobu –  ½ polévková lžíce kukuřičného škrobu –  ½ čajové lžičky sušeného česneku –  ½ čajové lžičky sladké papriky

Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky silné asi 1,5 cm. Přendejte je do mísy, zalijte studenou vodou a nechte 20 minut máčet. Poté je důkladně osušte, přidejte olej, kukuřičný škrob, bramborový škrob a koření. Dobře promíchejte a přesuňte do horkovzdušné fritézy*. Pečte při 200 °C po dobu 30 minut a během pečení několikrát promíchejte.

Krok 2

2 polévkové lžíce řepkového oleje – 100 g hub, nakrájených – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo30 g másla – 1  šalotka, nakrájená nadrobno – 1  stroužek česneku, nasekaný – 10 g pšeničné mouky – 10 g bramborového škrobu – 200 ml zeleninového vývaru –  ½ čajové lžičky sušeného tymiánu –  ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře

Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky silné asi 1,5 cm. Přendejte je do mísy, zalijte studenou vodou a nechte 20 minut máčet. Poté je důkladně osušte, přidejte olej, kukuřičný škrob, bramborový škrob a koření. Dobře promíchejte a přesuňte do horkovzdušné fritézy*. Pečte při 200 °C po dobu 30 minut a během pečení několikrát promíchejte.

Krok 3

160 g mozzarelly – 1 polévková lžíce nasekané pažitky –  ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře

Horké hranolky servírujte na talíř, posypte natrhanou mozzarellou a přelijte horkou houbovou omáčkou. Nakonec ozdobte pažitkou a pepřem a ihned podávejte.

Tip:

Hranolky lze upéct i v troubě nebo smažit ve větším množství oleje. Pokud je smažíte, nepřidávejte olej ani koření předem – osolte až po usmažení.

Mladé batáty není nutné loupat, starší ano.

Místo klasické Kikkoman Sójové omáčky můžete použít tyto varianty: Kikkoman Sójová omáčka se sníženým obsahem soli, Kikkoman Bezlepková sójová omáčka, nebo Kikkoman BIO sójová omáčka.

ID receptu: 1464

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

700 g batátů – 1 ½ polévková lžíce řepkového oleje – 1 polévková lžíce bramborového škrobu – ½ polévková lžíce kukuřičného škrobu – ½ čajové lžičky sušeného česneku – ½ čajové lžičky sladké papriky

Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky silné asi 1,5 cm. Přendejte je do mísy, zalijte studenou vodou a nechte 20 minut máčet. Poté je důkladně osušte, přidejte olej, kukuřičný škrob, bramborový škrob a koření. Dobře promíchejte a přesuňte do horkovzdušné fritézy*. Pečte při 200 °C po dobu 30 minut a během pečení několikrát promíchejte.

2 polévkové lžíce řepkového oleje – 100 g hub, nakrájených – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo30 g másla – 1 šalotka, nakrájená nadrobno – 1 stroužek česneku, nasekaný – 10 g pšeničné mouky – 10 g bramborového škrobu – 200 ml zeleninového vývaru – ½ čajové lžičky sušeného tymiánu – ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře

Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky silné asi 1,5 cm. Přendejte je do mísy, zalijte studenou vodou a nechte 20 minut máčet. Poté je důkladně osušte, přidejte olej, kukuřičný škrob, bramborový škrob a koření. Dobře promíchejte a přesuňte do horkovzdušné fritézy*. Pečte při 200 °C po dobu 30 minut a během pečení několikrát promíchejte.

160 g mozzarelly – 1 polévková lžíce nasekané pažitky – ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře

Horké hranolky servírujte na talíř, posypte natrhanou mozzarellou a přelijte horkou houbovou omáčkou. Nakonec ozdobte pažitkou a pepřem a ihned podávejte.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.