

Batátové poutine
Klasická kanadská pochoutka v nové, zdravější podobě – křupavé hranolky z batátů, tahavá mozzarella a bohatá houbová omáčka. Dokonalá rovnováha mezi požitkem a kvalitními surovinami.
Ingredience
Hranolky z batátů:
Houbová omáčka:
Na dokončení:
Postup přípravy
Krok 1

700 g batátů – 1 ½ polévková lžíce řepkového oleje – 1 polévková lžíce bramborového škrobu – ½ polévková lžíce kukuřičného škrobu – ½ čajové lžičky sušeného česneku – ½ čajové lžičky sladké papriky
Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky silné asi 1,5 cm. Přendejte je do mísy, zalijte studenou vodou a nechte 20 minut máčet. Poté je důkladně osušte, přidejte olej, kukuřičný škrob, bramborový škrob a koření. Dobře promíchejte a přesuňte do horkovzdušné fritézy*. Pečte při 200 °C po dobu 30 minut a během pečení několikrát promíchejte.
Krok 2

2 polévkové lžíce řepkového oleje – 100 g hub, nakrájených – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 30 g másla – 1 šalotka, nakrájená nadrobno – 1 stroužek česneku, nasekaný – 10 g pšeničné mouky – 10 g bramborového škrobu – 200 ml zeleninového vývaru – ½ čajové lžičky sušeného tymiánu – ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
Batáty omyjte a nakrájejte na hranolky silné asi 1,5 cm. Přendejte je do mísy, zalijte studenou vodou a nechte 20 minut máčet. Poté je důkladně osušte, přidejte olej, kukuřičný škrob, bramborový škrob a koření. Dobře promíchejte a přesuňte do horkovzdušné fritézy*. Pečte při 200 °C po dobu 30 minut a během pečení několikrát promíchejte.
Krok 3

160 g mozzarelly – 1 polévková lžíce nasekané pažitky – ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
Horké hranolky servírujte na talíř, posypte natrhanou mozzarellou a přelijte horkou houbovou omáčkou. Nakonec ozdobte pažitkou a pepřem a ihned podávejte.
Tip:
Hranolky lze upéct i v troubě nebo smažit ve větším množství oleje. Pokud je smažíte, nepřidávejte olej ani koření předem – osolte až po usmažení.
Mladé batáty není nutné loupat, starší ano.
Místo klasické Kikkoman Sójové omáčky můžete použít tyto varianty: Kikkoman Sójová omáčka se sníženým obsahem soli, Kikkoman Bezlepková sójová omáčka, nebo Kikkoman BIO sójová omáčka.
ID receptu: 1464
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více