Recept na dokonalou sushi rýži
Recept na dokonalou sushi rýži

Recept na dokonalou sushi rýži

4,4 259 Hodnocení receptu
Celkový čas vaření 50 min.
20 min. Doba přípravy
10 min. Doba odpočinku
20 min. Doba vaření

Ať už připravujete jakýkoli druh sushi, potřebujete správnou sushi rýži (např. Yume Nishiki Super Premium Short Grain Rice). Najdete ji ve specializovaných obchodech nebo dobře zásobených supermarketech.

Sushi rýže je krátkozrnná rýže s téměř kulatými zrny. Jiné druhy rýže nejsou pro přípravu sushi vhodné, protože nejsou dostatečně lepivé.

Ingredience

2 Porce
150 g
krátkozrnné rýže
210 ml
vody

Marináda na rýži:

Postup přípravy

Krok 1

Jeden nigiri sushi kousek obsahuje přibližně 20 g vařené rýže + náplň. Dvě osoby obvykle snědí asi 18 kousků sushi, což odpovídá 350 g uvařené rýže.

Krok 2

Nasypte 150 g syrové rýže do hrnce a zalijte studenou vodou. Prsty jemně promíchejte a oplachujte, dokud voda nebude téměř čirá. Poté slijte.

Krok 3

Přidejte odpovídající množství vody a nechte rýži 20 minut stát, aby se nasákla vodou a při vaření nepraskala.

Krok 4

Začněte vařit rýži na středním plameni, dokud se nezačne tvořit pára na poklici hrnce. Poté snižte plamen na minimum a vařte dalších 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Pokličku neotvírejte!
Po dovaření odstavte hrnec a nechte rýži ještě 10 minut dojít pod pokličkou.

Krok 5

Příprava sushi nálevu
Pro 350 g vařené rýže jednoduše smíchejte 3 lžíce Kikkoman Dochucovadlo sushi rýže a přidejte do rýže. Alternativně si můžete připravit vlastní směs: 2 lžíce rýžového octa, 20 g cukru, 5 g soli. Směs zahřejte, dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí, poté nechte vychladnout. Ještě teplý nálev vmíchejte do čerstvě uvařené rýže.

ID receptu: 467

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

Jeden nigiri sushi kousek obsahuje přibližně 20 g vařené rýže + náplň. Dvě osoby obvykle snědí asi 18 kousků sushi, což odpovídá 350 g uvařené rýže.

Nasypte 150 g syrové rýže do hrnce a zalijte studenou vodou. Prsty jemně promíchejte a oplachujte, dokud voda nebude téměř čirá. Poté slijte.

Přidejte odpovídající množství vody a nechte rýži 20 minut stát, aby se nasákla vodou a při vaření nepraskala.

Začněte vařit rýži na středním plameni, dokud se nezačne tvořit pára na poklici hrnce. Poté snižte plamen na minimum a vařte dalších 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Pokličku neotvírejte!
Po dovaření odstavte hrnec a nechte rýži ještě 10 minut dojít pod pokličkou.

Příprava sushi nálevu
Pro 350 g vařené rýže jednoduše smíchejte 3 lžíce Kikkoman Dochucovadlo sushi rýže a přidejte do rýže. Alternativně si můžete připravit vlastní směs: 2 lžíce rýžového octa, 20 g cukru, 5 g soli. Směs zahřejte, dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí, poté nechte vychladnout. Ještě teplý nálev vmíchejte do čerstvě uvařené rýže.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04
05

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.