Sushi dort
Sushi dort

Sushi dort

5 7 Hodnocení receptu
Celkový čas vaření 30 min.
30 min. Doba přípravy

1 kulatá dortová forma, Ø 16 cm

Ingredience

1 Porce
200 g
vařené sushi rýže
2 
vařené nakrájené krevety
1 polévková lžíce
pstruhových jiker
1 čajová lžička
hrudkovitých jiker
1 hrst
rukoly (nebo řeřichy zahradní)
3 
zahradní lusky (mangetouty)
 ½ 
avokáda
1 
baby okurka
1 
ředkev
1 
žluté rajče datterini
100 g
uzeného lososa
2 polévkové lžíce
majonézy
wasabi pasta podle chuti

Pro proužky omelety

1 
čerstvé vejce
1 polévková lžíce
mléka
1 čajová lžička
bramborové mouky nebo kukuřičné mouky
2 špetky
cukru
1 špetka
soli
1 čajová lžička
rostlinného oleje

For the boiled shiitake mushrooms

5 
hub shiitake
1 polévková lžíce
javorového sirupu (nebo medu)
 ½ čajové lžičky
cukru
100 ml
vody

Na vařené shiitake houby:

Nutriční hodnoty (na porci):1.394 kJ / 332 kcal
18,9 gTuky
13,6 gBílkoviny
26,3 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

Pro přípravu vaječných proužků dejte všechny ingredience (kromě oleje) do mísy a důkladně promíchejte. Rozehřejte pánev, přidejte olej a rovnoměrně ho rozetřete. Nalijte vaječnou směs, rozetřete ji do tenké vrstvy (podobně jako palačinku) a smažte z obou stran, dokud nebude omeleta pevná a jemně zlatavá. Nechte ji vychladnout, poté ji nakrájejte na tenké proužky (cca 2 mm široké).

Krok 2

Pro přípravu shiitake hub nejprve odstraňte stonky. Do malé pánve dejte javorový sirup, sójovou omáčku, cukr, 100 ml vody a houby. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit, dokud se tekutina téměř zcela neodpaří. Nechte uvařené houby shiitake vychladnout, poté je nakrájejte na tenké plátky (cca 2 mm široké).

Krok 3

Přípravu zeleniny začněte umytím lusků. Zastřihněte konce, lusky blanšírujte a nechte vychladnout. Lusky osušte a nakrájejte diagonálně na kousky cca 1 cm široké. Dužinu avokáda nakrájejte na plátky silné přibližně 2 mm. Okurku omyjte, pomocí škrabky ji nakrájejte na tenké proužky a stočte do kuželovitých „květů“. Ředkvičku opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. Rajče umyjte a rozčtvrťte.

Krok 4

Pro vytvoření „květů“ z lososa nakrájejte uzeného lososa na proužky o délce 3–4 cm a šířce 2 cm. Dva proužky lososa položte podélně, tak aby se na jednom konci mírně překrývaly. Po srolování tak vytvoří 3–4 okvětní lístky. Proužky srolujte podélně a postavte rolku lososa svisle. Pomocí prstů jemně otevřete okraje, aby se vytvořil tvar květu. Celkem vytvořte 5 „květů“.

Krok 5

Vyložte dortovou formu velkým kusem potravinářské fólie tak, aby přesahovala okraje. Na dno rovnoměrně rozprostřete 1/3 sushi rýže.
Na vrstvu rýže rozložte plátky avokáda, poté je překryjte další třetinou sushi rýže. Na rýži rozprostřete plátky shiitake hub a nakonec přidejte zbylou rýži.
Přehněte přesahující potravinářskou fólii přes rýži, aby byla celá pokrytá, a jemně ji rukama přitlačte, aby dort držel tvar.

Krok 6

Před podáváním sejměte z vrchu přilnavou fólii, na sushi dort položte talíř a otočte. Poté vyjměte dortovou formu a zbytek potravinářské fólie. Na sushi dort naaranžujte proužky omelet, přidejte květy uzeného lososa (zajistěte, aby byly rovnoměrně rozmístěné) a dort ozdobte zbylými ingrediencemi (kromě majonézy, wasabi a rukoly).

Krok 7

Smíchejte majonézu s pastou wasabi. Na sushi dort naneste 4 malé, rovnoměrně rozmístěné „květy“ z wasabi majonézy, poté posypte klíčky rukoly.

Krok 8

Podávejte sushi dort s Kikkoman Sójovou omáčkou – Dobrou chuť!

ID receptu: 41

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

Pro přípravu vaječných proužků dejte všechny ingredience (kromě oleje) do mísy a důkladně promíchejte. Rozehřejte pánev, přidejte olej a rovnoměrně ho rozetřete. Nalijte vaječnou směs, rozetřete ji do tenké vrstvy (podobně jako palačinku) a smažte z obou stran, dokud nebude omeleta pevná a jemně zlatavá. Nechte ji vychladnout, poté ji nakrájejte na tenké proužky (cca 2 mm široké).

Pro přípravu shiitake hub nejprve odstraňte stonky. Do malé pánve dejte javorový sirup, sójovou omáčku, cukr, 100 ml vody a houby. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit, dokud se tekutina téměř zcela neodpaří. Nechte uvařené houby shiitake vychladnout, poté je nakrájejte na tenké plátky (cca 2 mm široké).

Přípravu zeleniny začněte umytím lusků. Zastřihněte konce, lusky blanšírujte a nechte vychladnout. Lusky osušte a nakrájejte diagonálně na kousky cca 1 cm široké. Dužinu avokáda nakrájejte na plátky silné přibližně 2 mm. Okurku omyjte, pomocí škrabky ji nakrájejte na tenké proužky a stočte do kuželovitých „květů“. Ředkvičku opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. Rajče umyjte a rozčtvrťte.

Pro vytvoření „květů“ z lososa nakrájejte uzeného lososa na proužky o délce 3–4 cm a šířce 2 cm. Dva proužky lososa položte podélně, tak aby se na jednom konci mírně překrývaly. Po srolování tak vytvoří 3–4 okvětní lístky. Proužky srolujte podélně a postavte rolku lososa svisle. Pomocí prstů jemně otevřete okraje, aby se vytvořil tvar květu. Celkem vytvořte 5 „květů“.

Vyložte dortovou formu velkým kusem potravinářské fólie tak, aby přesahovala okraje. Na dno rovnoměrně rozprostřete 1/3 sushi rýže.
Na vrstvu rýže rozložte plátky avokáda, poté je překryjte další třetinou sushi rýže. Na rýži rozprostřete plátky shiitake hub a nakonec přidejte zbylou rýži.
Přehněte přesahující potravinářskou fólii přes rýži, aby byla celá pokrytá, a jemně ji rukama přitlačte, aby dort držel tvar.

Před podáváním sejměte z vrchu přilnavou fólii, na sushi dort položte talíř a otočte. Poté vyjměte dortovou formu a zbytek potravinářské fólie. Na sushi dort naaranžujte proužky omelet, přidejte květy uzeného lososa (zajistěte, aby byly rovnoměrně rozmístěné) a dort ozdobte zbylými ingrediencemi (kromě majonézy, wasabi a rukoly).

Smíchejte majonézu s pastou wasabi. Na sushi dort naneste 4 malé, rovnoměrně rozmístěné „květy“ z wasabi majonézy, poté posypte klíčky rukoly.

Podávejte sushi dort s Kikkoman Sójovou omáčkou – Dobrou chuť!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04
05
06
07
08

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.