Krémová polévka z růžičkové kapusty a brambor
Krémová polévka z růžičkové kapusty a brambor

Krémová polévka z růžičkové kapusty a brambor

Celkový čas vaření 25 min.
10 min. Doba přípravy
15 min. Doba vaření

Vyvážená, hřejivá polévka z růžičkové kapusty a brambor s uzenou slaninou a kapkou Sójové omáčky Kikkoman pro zvýraznění chuti. Křupavé vlašské ořechy a vír z crème fraîche ji povznesou na slavnostní úvod k hlavnímu chodu.

Ingredience

2 Porce

Polévka :

200 g
růžičkové kapusty
150 g
brambor
80 g
celeru
40 g
cibule
1 
stroužek česneku
2 polévkové lžíce
olivového oleje
60 
uzené slaniny nakrájené na kostičky
15 g
másla
700 ml
zeleninového vývaru
 ½ polévková lžíce
nasekaného čerstvého tymiánu
 ¼ čajové lžičky
mletého muškátového oříšku
 ½ čajové lžičky
čerstvě mletého černého pepře
80 ml
smetany ke šlehání

Ozdoba :

20 g
vlašských ořechů
2 polévkové lžíce
crème fraîche
1 polévková lžíce
olivového oleje
1 čajová lžička
lístků tymiánu
Nutriční hodnoty (na porci):3.134 kJ / 749 kcal
59 gTuky
22 gBílkoviny
59 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

200 g růžičkové kapusty – 150 g brambor – 80 g celeru – 40 g cibule – 1  stroužek česneku – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 60 g uzené slaniny nakrájené na kostičky – 15 g másla – 700 ml zeleninového vývaru – 1 ½ polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ polévková lžíce nasekaného čerstvého tymiánu –  ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku –  ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře – 80 ml smetany ke šlehání

Růžičkovou kapustu přepulte, brambory, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte slaninu dozlatova, poté ji odložte stranou. Do hrnce přidejte máslo a krátce orestujte cibuli, česnek, růžičkovou kapustu, brambory a celer. Přilijte vývar, přidejte Sójovou omáčku Kikkoman, tymián, muškátový oříšek a pepř. Vařte, dokud zelenina nezměkne, poté polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a orestovanou slaninu.

Krok 2

20 g vlašských ořechů – 2 polévkové lžíce crème fraîche – 1 polévková lžíce olivového oleje – 1 čajová lžička lístků tymiánu

Vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi a nahrubo nasekejte. Polévku nalijte do misek, navrch přidejte lžičku crème fraîche, posypte ořechy, zakápněte olivovým olejem a ozdobte několika lístky tymiánu.

Tip:

Lze použít i mraženou růžičkovou kapustu – stačí ji přidat asi 10 minut před koncem vaření. Hustotu polévky můžete upravit podle chuti přidáním většího či menšího množství vývaru.

ID receptu: 1614

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

200 g růžičkové kapusty – 150 g brambor – 80 g celeru – 40 g cibule – 1 stroužek česneku – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 60 g uzené slaniny nakrájené na kostičky – 15 g másla – 700 ml zeleninového vývaru – 1 ½ polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ polévková lžíce nasekaného čerstvého tymiánu – ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku – ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře – 80 ml smetany ke šlehání

Růžičkovou kapustu přepulte, brambory, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte slaninu dozlatova, poté ji odložte stranou. Do hrnce přidejte máslo a krátce orestujte cibuli, česnek, růžičkovou kapustu, brambory a celer. Přilijte vývar, přidejte Sójovou omáčku Kikkoman, tymián, muškátový oříšek a pepř. Vařte, dokud zelenina nezměkne, poté polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a orestovanou slaninu.

20 g vlašských ořechů – 2 polévkové lžíce crème fraîche – 1 polévková lžíce olivového oleje – 1 čajová lžička lístků tymiánu

Vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi a nahrubo nasekejte. Polévku nalijte do misek, navrch přidejte lžičku crème fraîche, posypte ořechy, zakápněte olivovým olejem a ozdobte několika lístky tymiánu.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.