Pomalu pečená jehněčí kýta s pilafem z těstovin orzo
Pomalu pečená jehněčí kýta s pilafem z těstovin orzo

Pomalu pečená jehněčí kýta s pilafem z těstovin orzo

Celkový čas vaření 3 hod 20 min.
20 min. Doba přípravy
3 hod Doba vaření

Jedinečná variace na tureckou klasiku Kuzu Tandir – pomalu pečené jehněčí marinované v Sójové omáčce Kikkoman, citronu a bylinkách, které vytváří bohatou umami glazuru. Podává se s voňavým pilafem z těstovin orzo a jemnou zeleninou. Ideální vydatný pokrm pro zimní dny.

Ingredience

4 Porce
1 
jehněčí kýta bez kosti, asi 1 kg (v případě potřeby požádejte řezníka, aby ji rozkrojil na 2 kusy)
 ½ 
citronu
5 polévkové lžíce
olivového oleje
 ½ čajové lžičky
soli
 ½ čajové lžičky
čerstvě mletého pepře
5 
bobkových listů
2 
snítky rozmarýnu

Pilaf z těstovin orzo:

1 polévková lžíce
másla
1 polévková lžíce
olivového oleje
100 g
těstovin orzo
4 
datle
1 
stroužek česneku
200 g
rýže se středně dlouhým zrnem (např. Baldo nebo Calrose)
400 ml
jehněčího vývaru

Zelenina:

100 g
malých kulatých červených papriček (čerstvých nebo nakládaných)
1 
bulva fenyklu
1 
japonský lilek
2 polévkové lžíce
olivového oleje
 ½ čajové lžičky
čerstvě mletého pepře

Omáčka:

2 polévkové lžíce
tmavé granulované omáčky
2 ½ čajové lžičky
koncentrované šťávy z granátového jablka (nebo melasy z granátového jablka)
1 ½ čajová lžička
medu

Na ozdobu:

2 čajové lžičky
směsi sezamových a černuchových semínek (nebo 1 lžička sezamových a 1 lžička černuchových)
několik snítek hladkolisté petržele
Nutriční hodnoty (na porci):3.751 kJ / 893 kcal
34 gTuky
67,6 gBílkoviny
78,9 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

1  jehněčí kýta bez kosti, asi 1 kg (v případě potřeby požádejte řezníka, aby ji rozkrojil na 2 kusy) –  ½  citronu – 5 polévkové lžíce olivového oleje – 5 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ čajové lžičky soli –  ½ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – 5  bobkových listů – 2  snítky rozmarýnu

Předehřejte troubu na 140 °C. Jehněčí vložte do pekáče. Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olivovým olejem, Sójovou omáčkou Kikkoman, solí a pepřem. Směs nalijte na maso a několik minut ji do něj vmasírujte. Přidejte bobkové listy a rozmarýn. Pečte v předehřáté troubě asi 1½ hodiny a každých 30 minut maso obraťte. Poté zvyšte teplotu trouby na 180 °C, přilijte asi 200 ml horké vody, zakryjte a pečte dalších 1½ hodiny.

Krok 2

1 polévková lžíce másla – 1 polévková lžíce olivového oleje – 100 g těstovin orzo – 4  datle – 1  stroužek česneku – 200 g rýže se středně dlouhým zrnem (např. Baldo nebo Calrose) – 400 ml jehněčího vývaru – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Na pilaf rozehřejte v hrnci máslo a olej. Přidejte těstoviny orzo a restujte je dozlatova. Datle a česnek nakrájejte nadrobno, přidejte k orzu spolu s rýží a krátce orestujte. Přilijte vývar a podle potřeby asi 150 ml vody, poté přidejte Sójovou omáčku Kikkoman. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud rýže nenasákne všechnu tekutinu, občas promíchejte.

Krok 3

100 g malých kulatých červených papriček (čerstvých nebo nakládaných) – 1  bulva fenyklu – 1  japonský lilek – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře

Na přílohu zeleninu omyjte. Fenykl a lilek nakrájejte na plátky, papričky nechte celé. Každý druh zeleniny osmahněte zvlášť na pánvi v horkém oleji a při smažení dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman a pepřem.

Krok 4

2 polévkové lžíce tmavé granulované omáčky – 2 ½ čajové lžičky koncentrované šťávy z granátového jablka (nebo melasy z granátového jablka) – 1 ½ čajová lžička medu – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – 2 čajové lžičky směsi sezamových a černuchových semínek (nebo 1 lžička sezamových a 1 lžička černuchových) – několik snítek hladkolisté petržele

Jehněčí maso vyjměte a nakrájejte na plátky nebo kousky. Výpek přeceďte a zahustěte omáčkovou směsí. Dochuťte koncentrovanou šťávou (nebo melasou) z granátového jablka, medem, sójovou omáčkou Kikkoman a pepřem. Pilaf vytvarujte do menší misky, lehce ztlačte a překlopte na talíře. Podávejte spolu s jehněčím masem, zeleninou a omáčkou, ozdobené semínky a petrželí.

Tip

K tomuto jehněčímu je výbornou přílohou takém okra - dušená nebo osmažená na pánvi.

ID receptu: 1620

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

1 jehněčí kýta bez kosti, asi 1 kg (v případě potřeby požádejte řezníka, aby ji rozkrojil na 2 kusy) – ½ citronu – 5 polévkové lžíce olivového oleje – 5 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ čajové lžičky soli – ½ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – 5 bobkových listů – 2 snítky rozmarýnu

Předehřejte troubu na 140 °C. Jehněčí vložte do pekáče. Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olivovým olejem, Sójovou omáčkou Kikkoman, solí a pepřem. Směs nalijte na maso a několik minut ji do něj vmasírujte. Přidejte bobkové listy a rozmarýn. Pečte v předehřáté troubě asi 1½ hodiny a každých 30 minut maso obraťte. Poté zvyšte teplotu trouby na 180 °C, přilijte asi 200 ml horké vody, zakryjte a pečte dalších 1½ hodiny.

1 polévková lžíce másla – 1 polévková lžíce olivového oleje – 100 g těstovin orzo – 4 datle – 1 stroužek česneku – 200 g rýže se středně dlouhým zrnem (např. Baldo nebo Calrose) – 400 ml jehněčího vývaru – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Na pilaf rozehřejte v hrnci máslo a olej. Přidejte těstoviny orzo a restujte je dozlatova. Datle a česnek nakrájejte nadrobno, přidejte k orzu spolu s rýží a krátce orestujte. Přilijte vývar a podle potřeby asi 150 ml vody, poté přidejte Sójovou omáčku Kikkoman. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud rýže nenasákne všechnu tekutinu, občas promíchejte.

100 g malých kulatých červených papriček (čerstvých nebo nakládaných) – 1 bulva fenyklu – 1 japonský lilek – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře

Na přílohu zeleninu omyjte. Fenykl a lilek nakrájejte na plátky, papričky nechte celé. Každý druh zeleniny osmahněte zvlášť na pánvi v horkém oleji a při smažení dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman a pepřem.

2 polévkové lžíce tmavé granulované omáčky – 2 ½ čajové lžičky koncentrované šťávy z granátového jablka (nebo melasy z granátového jablka) – 1 ½ čajová lžička medu – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – 2 čajové lžičky směsi sezamových a černuchových semínek (nebo 1 lžička sezamových a 1 lžička černuchových) – několik snítek hladkolisté petržele

Jehněčí maso vyjměte a nakrájejte na plátky nebo kousky. Výpek přeceďte a zahustěte omáčkovou směsí. Dochuťte koncentrovanou šťávou (nebo melasou) z granátového jablka, medem, sójovou omáčkou Kikkoman a pepřem. Pilaf vytvarujte do menší misky, lehce ztlačte a překlopte na talíře. Podávejte spolu s jehněčím masem, zeleninou a omáčkou, ozdobené semínky a petrželí.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.