

Pomalu pečená jehněčí kýta s pilafem z těstovin orzo
Jedinečná variace na tureckou klasiku Kuzu Tandir – pomalu pečené jehněčí marinované v Sójové omáčce Kikkoman, citronu a bylinkách, které vytváří bohatou umami glazuru. Podává se s voňavým pilafem z těstovin orzo a jemnou zeleninou. Ideální vydatný pokrm pro zimní dny.
Ingredience
Pilaf z těstovin orzo:
Zelenina:
Omáčka:
Na ozdobu:
Postup přípravy
Krok 1

1 jehněčí kýta bez kosti, asi 1 kg (v případě potřeby požádejte řezníka, aby ji rozkrojil na 2 kusy) – ½ citronu – 5 polévkové lžíce olivového oleje – 5 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – ½ čajové lžičky soli – ½ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – 5 bobkových listů – 2 snítky rozmarýnu
Předehřejte troubu na 140 °C. Jehněčí vložte do pekáče. Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olivovým olejem, Sójovou omáčkou Kikkoman, solí a pepřem. Směs nalijte na maso a několik minut ji do něj vmasírujte. Přidejte bobkové listy a rozmarýn. Pečte v předehřáté troubě asi 1½ hodiny a každých 30 minut maso obraťte. Poté zvyšte teplotu trouby na 180 °C, přilijte asi 200 ml horké vody, zakryjte a pečte dalších 1½ hodiny.
Krok 2

1 polévková lžíce másla – 1 polévková lžíce olivového oleje – 100 g těstovin orzo – 4 datle – 1 stroužek česneku – 200 g rýže se středně dlouhým zrnem (např. Baldo nebo Calrose) – 400 ml jehněčího vývaru – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo
Na pilaf rozehřejte v hrnci máslo a olej. Přidejte těstoviny orzo a restujte je dozlatova. Datle a česnek nakrájejte nadrobno, přidejte k orzu spolu s rýží a krátce orestujte. Přilijte vývar a podle potřeby asi 150 ml vody, poté přidejte Sójovou omáčku Kikkoman. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud rýže nenasákne všechnu tekutinu, občas promíchejte.
Krok 3

100 g malých kulatých červených papriček (čerstvých nebo nakládaných) – 1 bulva fenyklu – 1 japonský lilek – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře
Na přílohu zeleninu omyjte. Fenykl a lilek nakrájejte na plátky, papričky nechte celé. Každý druh zeleniny osmahněte zvlášť na pánvi v horkém oleji a při smažení dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman a pepřem.
Krok 4

2 polévkové lžíce tmavé granulované omáčky – 2 ½ čajové lžičky koncentrované šťávy z granátového jablka (nebo melasy z granátového jablka) – 1 ½ čajová lžička medu – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – 2 čajové lžičky směsi sezamových a černuchových semínek (nebo 1 lžička sezamových a 1 lžička černuchových) – několik snítek hladkolisté petržele
Jehněčí maso vyjměte a nakrájejte na plátky nebo kousky. Výpek přeceďte a zahustěte omáčkovou směsí. Dochuťte koncentrovanou šťávou (nebo melasou) z granátového jablka, medem, sójovou omáčkou Kikkoman a pepřem. Pilaf vytvarujte do menší misky, lehce ztlačte a překlopte na talíře. Podávejte spolu s jehněčím masem, zeleninou a omáčkou, ozdobené semínky a petrželí.
Tip
K tomuto jehněčímu je výbornou přílohou takém okra - dušená nebo osmažená na pánvi.
ID receptu: 1620
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více









 
			 
			