Künefe – sladký turecký sýrový dezert
Künefe – sladký turecký sýrový dezert

Künefe – sladký turecký sýrový dezert

Celkový čas vaření 45 min.
25 min. Doba přípravy
20 min. Doba vaření

Klasický turecký dezert z křehkého těsta kadayif a měkkého sýra, nasáklý sladkým sirupem. Kapka sójové omáčky Kikkoman dodává jemnou umami hloubku a vytváří dokonale vyváženou kombinaci sladké a slané chuti.

Ingredience

8 Porce
1 
bio limetka
125 g
medu
 ¼ čajové lžičky
mleté skořice

volitelně:

3 
kapky růžové vody (nebo vody z pomerančových květů či citronové šťávy)
100 g
másla, plus trochu navíc na vymazání pánve
200 g
těsta kadayif (jemně nastrouhané těsto)
250 g
nastrouhaného sýra Dil Peyniri (nebo 170 g nastrouhané mozzarelly a 80 g labnehu, případně 250 g mozzarelly)
2 
pomeranče
2 polévkové lžíce
moučkového cukru
40 
nasekaných pistácií
200 g
kaymaku (turecké husté smetany), volitelně
Nutriční hodnoty (na porci):2.169 kJ / 523 kcal
35,7 gTuky
11,1 gBílkoviny
36,5 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

1  bio limetka – 125 g medu – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky mleté skořice – 3  kapky růžové vody (nebo vody z pomerančových květů či citronové šťávy)

Limetku najemno nastrouhejte a rozkrojte napůl, poté vymačkejte šťávu. Kůru i šťávu dejte do malého hrnce spolu s medem, Sójovou omáčkou Kikkoman, skořicí a asi 75 ml vody. Pomalu povařte 3–5 minut, poté podle chuti přidejte růžovou vodu.

Krok 2

100 g másla – 200 g těsta kadayif (jemně nastrouhané těsto)

Rozpusťte máslo a poté ho důkladně promíchejte s těstem kadayif, aby se rovnoměrně obalilo.

Krok 3

máslo na vymazání pánve – 250 g nastrouhaného sýra Dil Peyniri (nebo 170 g nastrouhané mozzarelly a 80 g labnehu, případně 250 g mozzarelly)

Pánev o průměru 22 cm (nebo 4–8 malých zapékacích misek) štědře vymažte máslem. Do pánve pevně vtlačte polovinu směsi kadayif s máslem. Na ni rozprostřete sýr, přičemž nechte asi 1 cm okraj volný. Zakryjte zbývající částí kadayif směsi a dobře přitlačte, aby měl povrch zaoblené okraje.

Pánev postavte na mírný až střední oheň a opékejte 3–5 minut, dokud spodní část nezezlátne. Poté dezert překlopte na talíř, vraťte zpět do pánve a opečte druhou stranu dalších 2–4 minuty dozlatova.

Krok 4

2  pomeranče – 2 polévkové lžíce moučkového cukru – 40 g nasekaných pistácií – 200 g kaymaku (turecké husté smetany), volitelně

Pomeranče oloupejte a rozdělte na segmenty. Künefe pokapejte asi třemi čtvrtinami připraveného sirupu, poprašte moučkovým cukrem a posypte nasekanými pistáciemi a kousky pomeranče. Podávejte se zbylým sirupem a případně s porcí kaymaku.

Tip

Künefe působí obzvlášť elegantně při slavnostním stolování, pokud je pečené v jednotlivých zapékacích miskách. Pro ještě svátečnější vzhled jej můžete ozdobit jedlými zlatými třpytkami nebo práškem.

ID receptu: 1619

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

1 bio limetka – 125 g medu – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky mleté skořice – 3 kapky růžové vody (nebo vody z pomerančových květů či citronové šťávy)

Limetku najemno nastrouhejte a rozkrojte napůl, poté vymačkejte šťávu. Kůru i šťávu dejte do malého hrnce spolu s medem, Sójovou omáčkou Kikkoman, skořicí a asi 75 ml vody. Pomalu povařte 3–5 minut, poté podle chuti přidejte růžovou vodu.

100 g másla – 200 g těsta kadayif (jemně nastrouhané těsto)

Rozpusťte máslo a poté ho důkladně promíchejte s těstem kadayif, aby se rovnoměrně obalilo.

máslo na vymazání pánve – 250 g nastrouhaného sýra Dil Peyniri (nebo 170 g nastrouhané mozzarelly a 80 g labnehu, případně 250 g mozzarelly)

Pánev o průměru 22 cm (nebo 4–8 malých zapékacích misek) štědře vymažte máslem. Do pánve pevně vtlačte polovinu směsi kadayif s máslem. Na ni rozprostřete sýr, přičemž nechte asi 1 cm okraj volný. Zakryjte zbývající částí kadayif směsi a dobře přitlačte, aby měl povrch zaoblené okraje.

Pánev postavte na mírný až střední oheň a opékejte 3–5 minut, dokud spodní část nezezlátne. Poté dezert překlopte na talíř, vraťte zpět do pánve a opečte druhou stranu dalších 2–4 minuty dozlatova.

2 pomeranče – 2 polévkové lžíce moučkového cukru – 40 g nasekaných pistácií – 200 g kaymaku (turecké husté smetany), volitelně

Pomeranče oloupejte a rozdělte na segmenty. Künefe pokapejte asi třemi čtvrtinami připraveného sirupu, poprašte moučkovým cukrem a posypte nasekanými pistáciemi a kousky pomeranče. Podávejte se zbylým sirupem a případně s porcí kaymaku.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.