Ovocné knedlíky se švestkami a panko strouhankou
Ovocné knedlíky se švestkami a panko strouhankou

Ovocné knedlíky se švestkami a panko strouhankou

Celkový čas vaření 1 h 45 min.
30 min. Doba přípravy
1 h Doba vaření
15 min. Doba odpočinku

Česká klasika trochu jinak: bramborové knedlíky s švestkami marinovanými v sójové omáčce, skořici a kardamomu. Obalené ve zlatavé panko strouhance a podávané s lehkou vanilkovou pěnou. Toto spojení sladkého a slaného je dokonalým zakončením sváteční tabule.

Ingredience

4 Porce

Knedlíky:

400 g
moučných brambor
100 g
hladké mouky
25 g
krupice
20 g
měkkého másla
1 
vaječný žloutek
50 g
cukru
 ½ čajové lžičky
soli
8 
švestek (damson)
8 
kostek cukru
 ½ 
mleté skořice
 ¼ 
mletého kardamomu
 ½ čajové lžičky
soli do vody na vaření
2 polévkové lžíce
hladké mouky na tvarování

Obalování:

80 g
másla

Na vanilkovou pěnu:

1 
vanilkový lusk
3 
vaječné žloutky
8 g
vanilkového cukru
1 polévková lžíce
cukru
125 ml
smetany ke šlehání
snítka máty
Nutriční hodnoty (na porci):3.083 kJ / 740 kcal
37,1 gTuky
12,9 gBílkoviny
86,9 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

400 g hladké mouky – 100 g hladké mouky – 25 g krupice – 20 g měkkého másla – 1  vaječný žloutek – 50 g cukru –  ½ čajové lžičky soli

Brambory důkladně omyjte a vařte je ve slupce 25–30 minut, dokud nezměknou. Slijte je, nechte krátce oschnout, oloupejte a ještě horké propasírujte přes lis na brambory. Nechte vychladnout. Do brambor přimíchejte mouku, krupici, máslo, žloutek, cukr a ½ lžičky soli. Nechte těsto odpočinout 15 minut.

Krok 2

8  švestek (damson) – 8  kostek cukru –  ½ čajové lžičky mleté skořice –  ¼ čajové lžičky mletého kardamomu – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ čajové lžičky soli do vody na vaření – 2 polévkové lžíce hladké mouky na tvarování

Švestky nařízněte a vypeckujte, a do každé vložte kostku cukru. Smíchejte skořici, kardamom a sójovou omáčku Kikkoman. Švestky potřete připravenou směsí. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu se solí. Na pomoučeném vále vyválejte bramborové těsto do válečku asi 5 cm silného. Nakrájejte ho na 8 plátků a každý lehce zploštěte. Na každý plátek položte jednu švestku, vytvarujte knedlíky a vařte je v mírně vroucí vodě 10–15 minut, dokud nejsou hotové.

Krok 3

80 g másla – 100 g Kikkoman Panko – japonská křupavá strouhanka

Na velké pánvi rozpusťte máslo a opékejte Panko strouhanku dozlatova. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící z vody, nechte je dobře okapat a obalte je v máslové strouhance.

Krok 4

1  vanilkový lusk – 3  vaječné žloutky – 8 g vanilkového cukru – 1 polévková lžíce cukru – 125 ml smetany ke šlehání – snítka máty

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka. Žloutky vyšlehejte s vanilkovými semínky, vanilkovým cukrem, cukrem a smetanou ke šlehání nad horkou vodní lázní asi 5 minut, dokud směs nezesvětlá a nenapění se. Knedlíky naaranžujte na talíře, přelijte vanilkovou pěnou a podávejte. Ozdobte mátou a opraženou Panko strouhankou Kikkoman.

Tip

Švestky lze nahradit i jiným ovocem, například meruňkami, kousky jablek nebo třešněmi.

ID receptu: 1616

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

400 g hladké mouky – 100 g hladké mouky – 25 g krupice – 20 g měkkého másla – 1 vaječný žloutek – 50 g cukru – ½ čajové lžičky soli

Brambory důkladně omyjte a vařte je ve slupce 25–30 minut, dokud nezměknou. Slijte je, nechte krátce oschnout, oloupejte a ještě horké propasírujte přes lis na brambory. Nechte vychladnout. Do brambor přimíchejte mouku, krupici, máslo, žloutek, cukr a ½ lžičky soli. Nechte těsto odpočinout 15 minut.

8 švestek (damson) – 8 kostek cukru – ½ čajové lžičky mleté skořice – ¼ čajové lžičky mletého kardamomu – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ čajové lžičky soli do vody na vaření – 2 polévkové lžíce hladké mouky na tvarování

Švestky nařízněte a vypeckujte, a do každé vložte kostku cukru. Smíchejte skořici, kardamom a sójovou omáčku Kikkoman. Švestky potřete připravenou směsí. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu se solí. Na pomoučeném vále vyválejte bramborové těsto do válečku asi 5 cm silného. Nakrájejte ho na 8 plátků a každý lehce zploštěte. Na každý plátek položte jednu švestku, vytvarujte knedlíky a vařte je v mírně vroucí vodě 10–15 minut, dokud nejsou hotové.

80 g másla – 100 g Kikkoman Panko – japonská křupavá strouhanka

Na velké pánvi rozpusťte máslo a opékejte Panko strouhanku dozlatova. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící z vody, nechte je dobře okapat a obalte je v máslové strouhance.

1 vanilkový lusk – 3 vaječné žloutky – 8 g vanilkového cukru – 1 polévková lžíce cukru – 125 ml smetany ke šlehání – snítka máty

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka. Žloutky vyšlehejte s vanilkovými semínky, vanilkovým cukrem, cukrem a smetanou ke šlehání nad horkou vodní lázní asi 5 minut, dokud směs nezesvětlá a nenapění se. Knedlíky naaranžujte na talíře, přelijte vanilkovou pěnou a podávejte. Ozdobte mátou a opraženou Panko strouhankou Kikkoman.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.