

Ovocné knedlíky se švestkami a panko strouhankou
Česká klasika trochu jinak: bramborové knedlíky s švestkami marinovanými v sójové omáčce, skořici a kardamomu. Obalené ve zlatavé panko strouhance a podávané s lehkou vanilkovou pěnou. Toto spojení sladkého a slaného je dokonalým zakončením sváteční tabule.
Ingredience
Knedlíky:
Obalování:
Na vanilkovou pěnu:
Postup přípravy
Krok 1

400 g hladké mouky – 100 g hladké mouky – 25 g krupice – 20 g měkkého másla – 1 vaječný žloutek – 50 g cukru – ½ čajové lžičky soli
Brambory důkladně omyjte a vařte je ve slupce 25–30 minut, dokud nezměknou. Slijte je, nechte krátce oschnout, oloupejte a ještě horké propasírujte přes lis na brambory. Nechte vychladnout. Do brambor přimíchejte mouku, krupici, máslo, žloutek, cukr a ½ lžičky soli. Nechte těsto odpočinout 15 minut.
Krok 2

8 švestek (damson) – 8 kostek cukru – ½ čajové lžičky mleté skořice – ¼ čajové lžičky mletého kardamomu – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – ½ čajové lžičky soli do vody na vaření – 2 polévkové lžíce hladké mouky na tvarování
Švestky nařízněte a vypeckujte, a do každé vložte kostku cukru. Smíchejte skořici, kardamom a sójovou omáčku Kikkoman. Švestky potřete připravenou směsí. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu se solí. Na pomoučeném vále vyválejte bramborové těsto do válečku asi 5 cm silného. Nakrájejte ho na 8 plátků a každý lehce zploštěte. Na každý plátek položte jednu švestku, vytvarujte knedlíky a vařte je v mírně vroucí vodě 10–15 minut, dokud nejsou hotové.
Krok 3

80 g másla – 100 g Kikkoman Panko – japonská křupavá strouhanka
Na velké pánvi rozpusťte máslo a opékejte Panko strouhanku dozlatova. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící z vody, nechte je dobře okapat a obalte je v máslové strouhance.
Krok 4

1 vanilkový lusk – 3 vaječné žloutky – 8 g vanilkového cukru – 1 polévková lžíce cukru – 125 ml smetany ke šlehání – snítka máty
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka. Žloutky vyšlehejte s vanilkovými semínky, vanilkovým cukrem, cukrem a smetanou ke šlehání nad horkou vodní lázní asi 5 minut, dokud směs nezesvětlá a nenapění se. Knedlíky naaranžujte na talíře, přelijte vanilkovou pěnou a podávejte. Ozdobte mátou a opraženou Panko strouhankou Kikkoman.
Tip
Švestky lze nahradit i jiným ovocem, například meruňkami, kousky jablek nebo třešněmi.
ID receptu: 1616
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více










 
			 
			