Zvěřinový guláš s houbami
Zvěřinový guláš s houbami

Zvěřinový guláš s houbami

Celkový čas vaření 2 hod 10 min.
40 min. Doba přípravy
1 h 30 min. Doba vaření

Guláš tak, jak ho neznáte; z hub, kořenové zeleniny a sušeného ovoce, zjemněné červeným vínem a sójovou omáčkou Kikkoman. Slavnostnější variace na českou klasiku. Podává se samozřejmě s knedlíky.

Ingredience

4 Porce

Na guláš:

600 g
zvěřiny nakrájené na kostky
125 g
slaniny nakrájené na kostky
2 polévkové lžíce
rostlinného oleje
1 
červená paprika
2 
mrkve
2 
pastináky
2 
cibule
1 
stroužek česneku
200 g
hub (např. lišky, hřiby, žampiony)
10 g
sušených hřibů
8 
sušených švestek
2 polévkové lžíce
rajčatového protlaku
200 ml
červeného vína
500 ml
vývaru ze zvěřiny
 ¼ čajové lžičky
kmínu (celého nebo mletého)
2 
bobkové listy
4 
kuličky nového koření
4 
jalovcové kuličky

Na knedlíky:

1 plátek
plátek tmavého nebo toustového chleba
250 g
hladké mouky
 ½ čajové lžičky
soli
125 ml
mléka
 ½ 
kostky čerstvého droždí (21 g)
 ½ čajové lžičky
cukru
1 
vaječný žloutek

Dále:

1 plátek
plátek tmavého chleba
 ¼ čajové lžičky
čerstvě mletého pepře
 ¼ čajové lžičky
mletého čili
 ½ čajové lžičky
sušené majoránky
 ¼ svazku
svazku hladkolisté petržele

Postup přípravy

Krok 1

600 g zvěřiny nakrájené na kostky – 125 g slaniny nakrájené na kostky – 2 polévkové lžíce rostlinného oleje – 1  červená paprika – 2  mrkve – 2  pastináky – 2  cibule – 1  stroužek česneku

Rozpalte olej v kastrolu nebo silnostěnné pánvi a opečte zvěřinu a slaninu dozlatova po dobu 8–10 minut. Papriku, mrkev, pastinák a cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno a vše přidejte do hrnce. Restujte asi 8 minut a občas promíchejte.

Krok 2

200 g hub (např. lišky, hřiby, žampiony) – 10 g sušených hřibů – 8  sušených švestek – 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku – 200 ml červeného vína – 500 ml vývaru ze zvěřiny – 6 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky kmínu (celého nebo mletého) – 2  bobkové listy – 4  kuličky nového koření – 4  jalovcové kuličky

Čerstvé houby nakrájejte na kousky asi 2 cm velké, sušené hřiby namočte a nasekejte, sušené švestky nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 cm a vše přidejte do guláše. Krátce orestujte, poté vmíchejte rajčatový protlak a chvíli poduste. Přilijte červené víno, zvěřinový vývar a sójovou omáčku Kikkoman. Přidejte kmín, bobkové listy, nové koření a jalovec, přiveďte k varu, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1½ hodiny, občas promíchejte.

Krok 3

1  plátek tmavého nebo toustového chleba – 250 g hladké mouky –  ½ čajové lžičky soli – 125 ml mléka –  ½  kostky čerstvého droždí (21 g) –  ½ čajové lžičky cukru – 1  vaječný žloutek

Chléb nakrájejte na kostičky. Mouku, sůl, mléko, rozdrolené droždí, cukr a žloutek zpracujte v hladké těsto. Vmíchejte chlebové kostičky, přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvarujte dlouhý váleček a vařte v páře nad horkou vodou nebo v napařovacím sítu asi 20 minut.

Krok 4

1 plátek plátek tmavého chleba –  ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře –  ¼ čajové lžičky mletého čili –  ½ čajové lžičky sušené majoránky –  ¼ svazku hladkolisté petržele

Z chleba odkrojte kůrku a střídku natrhejte na malé kousky. Přidejte ji do guláše, aby ho zahustila, poté dochuťte pepřem, čili a majoránkou. Petržel omyjte, osušte a otrhejte lístky. Knedlík nakrájejte na plátky, naaranžujte je na talíře spolu s gulášem, ozdobte petrželí a podávejte.

Tip

Domácí špecle jsou k tomuto guláši také vynikající přílohou.

ID receptu: 1618

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

600 g zvěřiny nakrájené na kostky – 125 g slaniny nakrájené na kostky – 2 polévkové lžíce rostlinného oleje – 1 červená paprika – 2 mrkve – 2 pastináky – 2 cibule – 1 stroužek česneku

Rozpalte olej v kastrolu nebo silnostěnné pánvi a opečte zvěřinu a slaninu dozlatova po dobu 8–10 minut. Papriku, mrkev, pastinák a cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno a vše přidejte do hrnce. Restujte asi 8 minut a občas promíchejte.

200 g hub (např. lišky, hřiby, žampiony) – 10 g sušených hřibů – 8 sušených švestek – 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku – 200 ml červeného vína – 500 ml vývaru ze zvěřiny – 6 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky kmínu (celého nebo mletého) – 2 bobkové listy – 4 kuličky nového koření – 4 jalovcové kuličky

Čerstvé houby nakrájejte na kousky asi 2 cm velké, sušené hřiby namočte a nasekejte, sušené švestky nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 cm a vše přidejte do guláše. Krátce orestujte, poté vmíchejte rajčatový protlak a chvíli poduste. Přilijte červené víno, zvěřinový vývar a sójovou omáčku Kikkoman. Přidejte kmín, bobkové listy, nové koření a jalovec, přiveďte k varu, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1½ hodiny, občas promíchejte.

1 plátek tmavého nebo toustového chleba – 250 g hladké mouky – ½ čajové lžičky soli – 125 ml mléka – ½ kostky čerstvého droždí (21 g) – ½ čajové lžičky cukru – 1 vaječný žloutek

Chléb nakrájejte na kostičky. Mouku, sůl, mléko, rozdrolené droždí, cukr a žloutek zpracujte v hladké těsto. Vmíchejte chlebové kostičky, přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvarujte dlouhý váleček a vařte v páře nad horkou vodou nebo v napařovacím sítu asi 20 minut.

1 plátek plátek tmavého chleba – ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – ¼ čajové lžičky mletého čili – ½ čajové lžičky sušené majoránky – ¼ svazku hladkolisté petržele

Z chleba odkrojte kůrku a střídku natrhejte na malé kousky. Přidejte ji do guláše, aby ho zahustila, poté dochuťte pepřem, čili a majoránkou. Petržel omyjte, osušte a otrhejte lístky. Knedlík nakrájejte na plátky, naaranžujte je na talíře spolu s gulášem, ozdobte petrželí a podávejte.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.