

Zvěřinový guláš s houbami
Guláš tak, jak ho neznáte; z hub, kořenové zeleniny a sušeného ovoce, zjemněné červeným vínem a sójovou omáčkou Kikkoman. Slavnostnější variace na českou klasiku. Podává se samozřejmě s knedlíky.
Ingredience
Na guláš:
Na knedlíky:
Dále:
Postup přípravy
Krok 1

600 g zvěřiny nakrájené na kostky – 125 g slaniny nakrájené na kostky – 2 polévkové lžíce rostlinného oleje – 1 červená paprika – 2 mrkve – 2 pastináky – 2 cibule – 1 stroužek česneku
Rozpalte olej v kastrolu nebo silnostěnné pánvi a opečte zvěřinu a slaninu dozlatova po dobu 8–10 minut. Papriku, mrkev, pastinák a cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno a vše přidejte do hrnce. Restujte asi 8 minut a občas promíchejte.
Krok 2

200 g hub (např. lišky, hřiby, žampiony) – 10 g sušených hřibů – 8 sušených švestek – 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku – 200 ml červeného vína – 500 ml vývaru ze zvěřiny – 6 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – ¼ čajové lžičky kmínu (celého nebo mletého) – 2 bobkové listy – 4 kuličky nového koření – 4 jalovcové kuličky
Čerstvé houby nakrájejte na kousky asi 2 cm velké, sušené hřiby namočte a nasekejte, sušené švestky nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 cm a vše přidejte do guláše. Krátce orestujte, poté vmíchejte rajčatový protlak a chvíli poduste. Přilijte červené víno, zvěřinový vývar a sójovou omáčku Kikkoman. Přidejte kmín, bobkové listy, nové koření a jalovec, přiveďte k varu, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1½ hodiny, občas promíchejte.
Krok 3

1 plátek tmavého nebo toustového chleba – 250 g hladké mouky – ½ čajové lžičky soli – 125 ml mléka – ½ kostky čerstvého droždí (21 g) – ½ čajové lžičky cukru – 1 vaječný žloutek
Chléb nakrájejte na kostičky. Mouku, sůl, mléko, rozdrolené droždí, cukr a žloutek zpracujte v hladké těsto. Vmíchejte chlebové kostičky, přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvarujte dlouhý váleček a vařte v páře nad horkou vodou nebo v napařovacím sítu asi 20 minut.
Krok 4

1 plátek plátek tmavého chleba – ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – ¼ čajové lžičky mletého čili – ½ čajové lžičky sušené majoránky – ¼ svazku hladkolisté petržele
Z chleba odkrojte kůrku a střídku natrhejte na malé kousky. Přidejte ji do guláše, aby ho zahustila, poté dochuťte pepřem, čili a majoránkou. Petržel omyjte, osušte a otrhejte lístky. Knedlík nakrájejte na plátky, naaranžujte je na talíře spolu s gulášem, ozdobte petrželí a podávejte.
Tip
Domácí špecle jsou k tomuto guláši také vynikající přílohou.
ID receptu: 1618
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více









 
			 
			