Sváteční česká polévka se sójovou omáčkou
Sváteční česká polévka se sójovou omáčkou

Sváteční česká polévka se sójovou omáčkou

Celkový čas vaření 2 hod
30 min. Doba přípravy
1 h 30 min. Doba vaření

Drůbeží vývar s mrkví, celerem, pórkem, houbami a nudlemi, zjemněný Sójovou omáčkou Kikkoman a voňavým kořením. Hřejivé lahodné jídlo, které na vaší zimní sváteční tabuli nesmí chybět.

Ingredience

4 Porce
2 
mrkve
1 
kousek celeru
1 
malá cibule
1 
pórek
1 
krůtí stehno (asi 1,2 kg)
2 
bobkové listy
 ¼ 
kuličky jalovce
 ¼ čajové lžičky
celého černého pepře
4 
kuličky nového koření
 ¼ čajové lžičky
kmínu
4 
snítky majoránky
10 g
sušených hřibů
50 g
polévkových nudlí nebo těstovin (např. vlasové nebo hvězdičky)
 ¼ svazku
svazku hladkolisté petržele
 ¼ čajové lžičky
mletého muškátového oříšku
1 čajová lžička
citronové šťávy
 ¼ čajové lžičky
čerstvě mletého pepře

volitelně:

100 g
zakysané smetany
Nutriční hodnoty (na porci):1.772 kJ / 423 kcal
12,3 gTuky
64,7 gBílkoviny
13,8 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

1  mrkev – 1  kousek celeru – 1  malá cibule – 1  pórek – 1  krůtí stehno (asi 1,2 kg) – 2  bobkové listy – 2  jalovcové kuličky –  ¼  celého černého pepře – 4  kuličky nového koření –  ¼ čajové lžičky kmínu – 4  snítky majoránky – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kostičky. Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Zeleninu a krůtí stehno vložte do velkého hrnce s 1½ litru vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, jalovec, pepř, nové koření, kmín, majoránku a Sójovou omáčku Kikkoman. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1½ hodiny.

Krok 2

10 g sušených hřibů – 1  mrkev – 50 g polévkových nudlí nebo těstovin (např. Vlasových nebo hvězdiček) –  ¼ svazku svazku hladkolisté petržele

Sušené hřiby namočte podle pokynů na obalu a poté je jemně nasekejte. Mrkev nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky (můžete z nich vykrojit i hvězdičky) a podle chuti ji krátce povařte. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Petržel nasekejte nadrobno.

Krok 3

2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku – 1 čajová lžička citronové šťávy –  ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – asi 100 g zakysané smetany

Krůtí stehno vyjměte z vývaru, maso oddělte od kosti a nakrájejte na malé kousky. Vývar přeceďte a dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman, muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nudle, maso, hřiby a mrkev rozdělte do polévkových misek. Zalijte horkým vývarem, posypte petrželí a podle chuti přidejte lžičku zakysané smetany.

Tip

Polévku můžete dochutit trochou šafránu, ten dodá lehký dotek orientu. Pro krémovější verzi připravte světlou jíšku a postupně do ní metličkou zašlehejte vývar. Zbylé maso lze zamrazit a použít později.

ID receptu: 1617

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

1 mrkev – 1 kousek celeru – 1 malá cibule – 1 pórek – 1 krůtí stehno (asi 1,2 kg) – 2 bobkové listy – 2 jalovcové kuličky – ¼ celého černého pepře – 4 kuličky nového koření – ¼ čajové lžičky kmínu – 4 snítky majoránky – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kostičky. Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Zeleninu a krůtí stehno vložte do velkého hrnce s 1½ litru vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, jalovec, pepř, nové koření, kmín, majoránku a Sójovou omáčku Kikkoman. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1½ hodiny.

10 g sušených hřibů – 1 mrkev – 50 g polévkových nudlí nebo těstovin (např. Vlasových nebo hvězdiček) – ¼ svazku svazku hladkolisté petržele

Sušené hřiby namočte podle pokynů na obalu a poté je jemně nasekejte. Mrkev nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky (můžete z nich vykrojit i hvězdičky) a podle chuti ji krátce povařte. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Petržel nasekejte nadrobno.

2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku – 1 čajová lžička citronové šťávy – ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – asi 100 g zakysané smetany

Krůtí stehno vyjměte z vývaru, maso oddělte od kosti a nakrájejte na malé kousky. Vývar přeceďte a dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman, muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nudle, maso, hřiby a mrkev rozdělte do polévkových misek. Zalijte horkým vývarem, posypte petrželí a podle chuti přidejte lžičku zakysané smetany.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.