

Sváteční česká polévka se sójovou omáčkou
Drůbeží vývar s mrkví, celerem, pórkem, houbami a nudlemi, zjemněný Sójovou omáčkou Kikkoman a voňavým kořením. Hřejivé lahodné jídlo, které na vaší zimní sváteční tabuli nesmí chybět.
Ingredience
volitelně:
Postup přípravy
Krok 1

1 mrkev – 1 kousek celeru – 1 malá cibule – 1 pórek – 1 krůtí stehno (asi 1,2 kg) – 2 bobkové listy – 2 jalovcové kuličky – ¼ celého černého pepře – 4 kuličky nového koření – ¼ čajové lžičky kmínu – 4 snítky majoránky – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo
Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kostičky. Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Zeleninu a krůtí stehno vložte do velkého hrnce s 1½ litru vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, jalovec, pepř, nové koření, kmín, majoránku a Sójovou omáčku Kikkoman. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1½ hodiny.
Krok 2

10 g sušených hřibů – 1 mrkev – 50 g polévkových nudlí nebo těstovin (např. Vlasových nebo hvězdiček) – ¼ svazku svazku hladkolisté petržele
Sušené hřiby namočte podle pokynů na obalu a poté je jemně nasekejte. Mrkev nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky (můžete z nich vykrojit i hvězdičky) a podle chuti ji krátce povařte. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Petržel nasekejte nadrobno.
Krok 3

2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku – 1 čajová lžička citronové šťávy – ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře – asi 100 g zakysané smetany
Krůtí stehno vyjměte z vývaru, maso oddělte od kosti a nakrájejte na malé kousky. Vývar přeceďte a dochuťte sójovou omáčkou Kikkoman, muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nudle, maso, hřiby a mrkev rozdělte do polévkových misek. Zalijte horkým vývarem, posypte petrželí a podle chuti přidejte lžičku zakysané smetany.
Tip
Polévku můžete dochutit trochou šafránu, ten dodá lehký dotek orientu. Pro krémovější verzi připravte světlou jíšku a postupně do ní metličkou zašlehejte vývar. Zbylé maso lze zamrazit a použít později.
ID receptu: 1617
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více







