Turecká polévka z červené čočky a mrkve
Turecká polévka z červené čočky a mrkve

Turecká polévka z červené čočky a mrkve

4,9 7 Hodnocení receptu
Celkový čas vaření 35 min.
10 min. Doba přípravy
25 min. Doba vaření

Hřejivá polévka z červené čočky, mrkve, brambor a česneku, vařená s kořením a rajčatovým protlakem. Sójová omáčka Kikkoman jí dodává bohatou umami hloubku, zatímco máta, petržel, čili a citron jí propůjčují svěží a výraznou chuť.

Ingredience

2 Porce

Polévka:

80 g
cibule
100 g
brambor
80 g
mrkve
2 
stroužky česneku
4 polévkové lžíce
olivového oleje
10 g
másla
 ½ čajové lžičky
mletého římského kmínu
 ½ čajové lžičky
mletého koriandru
 ½ čajové lžičky
sladké papriky
 ¼ čajové lžičky
mletého čili
2 čajové lžičky
rajčatového protlaku
100 g
červené čočky
700 ml
zeleninového vývaru
 ½ čajové lžičky
sušené máty

K podávání:

 ½ čajové lžičky
čili vloček
2 polévkové lžíce
nasekané petržele
2 
pita chleby
2 
měsíčky citronu

Nutriční hodnoty (na porci):

2.676 kJ / 640 kcal
27 gTuky
21 gBílkoviny
79 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

80 g cibule – 100  brambor – 80 g mrkve – 2  stroužky česneku

Cibuli, brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno.

Krok 2

2 polévkové lžíce olivového oleje – 10 g másla –  ½ čajové lžičky mletého římského kmín –  ½ čajové lžičky mletého koriandru –  ½ čajové lžičky sladké papriky –  ¼ čajové lžičky mletého čili – 2 čajové lžičky rajčatového protlaku – 100 g červené čočky – 700 ml zeleninového vývaru – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ čajové lžičky sušené máty

Na olivovém oleji a másle orestujte cibuli, poté přidejte brambory a mrkev. Krátce poduste, poté přidejte česnek, římský kmín, koriandr, sladkou papriku, chilli a rajčatový protlak a ještě chvíli restujte. Čočku propláchněte pod studenou vodou a přidejte do hrnce. Zalijte vývarem, přilijte Sójovou omáčku Kikkoman a vařte, dokud zelenina nezměkne. Ke konci vaření přidejte mátu a polévku rozmixujte dohladka.

Krok 3

2 polévkové lžíce olivového oleje –  ½ čajové lžičky čili vloček – 2 polévkové lžíce nasekané petržele – 2  pita chleby – 2  měsíčky citronu

Polévku nalijte do misek. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte čili vločky a krátce je orestujte. Polévku zakápněte chilli olejem, posypte petrželí a podávejte s pita chlebem a měsíčky citronu.

Tip:

Hustotu polévky můžete upravit přidáním většího či menšího množství vývaru.

ID receptu: 1621

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

80 g cibule – 100 brambor – 80 g mrkve – 2 stroužky česneku

Cibuli, brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno.

2 polévkové lžíce olivového oleje – 10 g másla – ½ čajové lžičky mletého římského kmín – ½ čajové lžičky mletého koriandru – ½ čajové lžičky sladké papriky – ¼ čajové lžičky mletého čili – 2 čajové lžičky rajčatového protlaku – 100 g červené čočky – 700 ml zeleninového vývaru – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo ½ čajové lžičky sušené máty

Na olivovém oleji a másle orestujte cibuli, poté přidejte brambory a mrkev. Krátce poduste, poté přidejte česnek, římský kmín, koriandr, sladkou papriku, chilli a rajčatový protlak a ještě chvíli restujte. Čočku propláchněte pod studenou vodou a přidejte do hrnce. Zalijte vývarem, přilijte Sójovou omáčku Kikkoman a vařte, dokud zelenina nezměkne. Ke konci vaření přidejte mátu a polévku rozmixujte dohladka.

2 polévkové lžíce olivového oleje – ½ čajové lžičky čili vloček – 2 polévkové lžíce nasekané petržele – 2 pita chleby – 2 měsíčky citronu

Polévku nalijte do misek. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte čili vločky a krátce je orestujte. Polévku zakápněte chilli olejem, posypte petrželí a podávejte s pita chlebem a měsíčky citronu.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.