Tempura s mořskými plody a zeleninou
Tempura s mořskými plody a zeleninou

Tempura s mořskými plody a zeleninou

5 7 Hodnocení receptu
Celkový čas vaření 45 min.
15 min. Doba přípravy
30 min. Doba vaření

Tempura je klasický japonský pokrm ze smažených surovin v lehkém těstíčku. Tato verze spojuje sezónní mořské plody a zeleninu v křupavém, nadýchaném obalu – podává se s lehkou a jemně slanou omáčkou na namáčení ze sójové omáčky a mirinu.

Ingredience

4 Porce

Na tempura omáčku:

300 ml
zeleninového nebo rybího vývaru
2 čajové lžičky
cukru
150 g
bílé ředkve (daikon)
30 g
čerstvého zázvoru

Na těstíčko:

400 ml
perlivé minerální vody
1 
vejce
200 g
hladké mouky
60 g
kukuřičného škrobu

Ostatní ingredience:

150 g
kalamárových kroužků nebo filet z olihně
10 
syrových tygřích krevet, oloupaných
8 
čerstvých hub shiitake
1 
červená paprika
1 
cuketa
1 
batát
1 
lilek
2 polévkové lžíce
hladké mouky
1 l
slunečnicového oleje na smažení
Nutriční hodnoty (na porci):1.515 kJ / 362 kcal
14,2 gTuky
20,5 gBílkoviny
38,9 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

300 ml zeleninového nebo rybího vývaru – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo1 polévková lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo2 čajové lžičky cukru – 150 g bílé ředkve – 30 g čerstvého zázvoru

Smíchejte vývar, Kikkoman Sójovou omáčku, Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo a cukr. Zahřejte, ale těsně před bodem varu stáhněte z plotny a nechte stranou. Ředkev a zázvor oloupejte, najemno nastrouhejte a důkladně nechte okapat v sítu.

Krok 2

400 ml perlivé minerální vody – 1  vejce – 200 g hladké mouky – 60 g kukuřičného škrobu

Na těstíčko prošlehejte perlivou vodu s vejcem. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem a postupně do ní zašlehejte vaječnou směs. Hotové těstíčko nechte vychladit.

Krok 3

150 g kalamárových kroužků nebo filet z olihně – 10  syrových tygřích krevet, oloupaných – 8  hub shiitake – 1  červená paprika – 1  cuketa – 1  batát – 1  lilek

Kalamáry nakrájejte na kousky o velikosti 2 × 4 cm. Krevety osušte papírovou utěrkou. Shiitake houby rozkrojte napůl. Červenou papriku nakrájejte na kousky o velikosti 2 × 4 cm. Cuketu a batát nakrájejte na plátky silné přibližně 8 mm. Lilek podélně rozkrojte na čtyři části a slupku jemně nařízněte šikmými zářezy.

Krok 4

2 polévkové lžíce hladké mouky – 1 l slunečnicového oleje

Všechny ingredience obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte. Namočte do těstíčka z kroku 2 a smažte ve vroucím oleji při teplotě cca 170 °C dozlatova. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce.

Krok 5

Tempuru servírujte s připravenou omáčkou z kroku 1. Podávejte s ředkví a zázvorem zvlášť, aby si každý mohl dochutit podle chuti.

Tip:

Můžete použít i vodu z kohoutku, pokud nemáte perlivou. Minerální perlivá voda však pomáhá vytvořit těstíčko, které je při smažení extra lehké a křupavé.

ID receptu: 1504

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

300 ml zeleninového nebo rybího vývaru – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo1 polévková lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo2 čajové lžičky cukru – 150 g bílé ředkve – 30 g čerstvého zázvoru

Smíchejte vývar, Kikkoman Sójovou omáčku, Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo a cukr. Zahřejte, ale těsně před bodem varu stáhněte z plotny a nechte stranou. Ředkev a zázvor oloupejte, najemno nastrouhejte a důkladně nechte okapat v sítu.

400 ml perlivé minerální vody – 1 vejce – 200 g hladké mouky – 60 g kukuřičného škrobu

Na těstíčko prošlehejte perlivou vodu s vejcem. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem a postupně do ní zašlehejte vaječnou směs. Hotové těstíčko nechte vychladit.

150 g kalamárových kroužků nebo filet z olihně – 10 syrových tygřích krevet, oloupaných – 8 hub shiitake – 1 červená paprika – 1 cuketa – 1 batát – 1 lilek

Kalamáry nakrájejte na kousky o velikosti 2 × 4 cm. Krevety osušte papírovou utěrkou. Shiitake houby rozkrojte napůl. Červenou papriku nakrájejte na kousky o velikosti 2 × 4 cm. Cuketu a batát nakrájejte na plátky silné přibližně 8 mm. Lilek podélně rozkrojte na čtyři části a slupku jemně nařízněte šikmými zářezy.

2 polévkové lžíce hladké mouky – 1 l slunečnicového oleje

Všechny ingredience obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte. Namočte do těstíčka z kroku 2 a smažte ve vroucím oleji při teplotě cca 170 °C dozlatova. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce.

Tempuru servírujte s připravenou omáčkou z kroku 1. Podávejte s ředkví a zázvorem zvlášť, aby si každý mohl dochutit podle chuti.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04
05

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.