

Tempura s mořskými plody a zeleninou
Tempura je klasický japonský pokrm ze smažených surovin v lehkém těstíčku. Tato verze spojuje sezónní mořské plody a zeleninu v křupavém, nadýchaném obalu – podává se s lehkou a jemně slanou omáčkou na namáčení ze sójové omáčky a mirinu.
Ingredience
Na tempura omáčku:
Na těstíčko:
Ostatní ingredience:
Postup přípravy
Krok 1

300 ml zeleninového nebo rybího vývaru – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 1 polévková lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo – 2 čajové lžičky cukru – 150 g bílé ředkve – 30 g čerstvého zázvoru
Smíchejte vývar, Kikkoman Sójovou omáčku, Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo a cukr. Zahřejte, ale těsně před bodem varu stáhněte z plotny a nechte stranou. Ředkev a zázvor oloupejte, najemno nastrouhejte a důkladně nechte okapat v sítu.
Krok 2

400 ml perlivé minerální vody – 1 vejce – 200 g hladké mouky – 60 g kukuřičného škrobu
Na těstíčko prošlehejte perlivou vodu s vejcem. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem a postupně do ní zašlehejte vaječnou směs. Hotové těstíčko nechte vychladit.
Krok 3

150 g kalamárových kroužků nebo filet z olihně – 10 syrových tygřích krevet, oloupaných – 8 hub shiitake – 1 červená paprika – 1 cuketa – 1 batát – 1 lilek
Kalamáry nakrájejte na kousky o velikosti 2 × 4 cm. Krevety osušte papírovou utěrkou. Shiitake houby rozkrojte napůl. Červenou papriku nakrájejte na kousky o velikosti 2 × 4 cm. Cuketu a batát nakrájejte na plátky silné přibližně 8 mm. Lilek podélně rozkrojte na čtyři části a slupku jemně nařízněte šikmými zářezy.
Krok 4

2 polévkové lžíce hladké mouky – 1 l slunečnicového oleje
Všechny ingredience obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte. Namočte do těstíčka z kroku 2 a smažte ve vroucím oleji při teplotě cca 170 °C dozlatova. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce.
Krok 5

Tempuru servírujte s připravenou omáčkou z kroku 1. Podávejte s ředkví a zázvorem zvlášť, aby si každý mohl dochutit podle chuti.
Tip:
Můžete použít i vodu z kohoutku, pokud nemáte perlivou. Minerální perlivá voda však pomáhá vytvořit těstíčko, které je při smažení extra lehké a křupavé.
ID receptu: 1504
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více













