Chirashi sushi s lososem a rýží
Chirashi sushi s lososem a rýží

Chirashi sushi s lososem a rýží

5 3 Hodnocení receptu
Celkový čas vaření 1 h 20 min.
50 min. Doba přípravy
30 min. Doba vaření

Chirashi sushi s marinovaným lososem, barevnou zeleninou a nadýchanými vaječnými proužky. Sladkokyselá sushi rýže a čerstvé suroviny z něj dělají ideální jídlo na oslavy i pohodové večery s přáteli.

Ingredience

4 Porce
300 g
rýže
100 g
syrového filetu z lososa (sashimi kvalita, bez kůže)
 ¼ 
avokáda
4 
houby shiitake
 ¼ 
mrkve
sůl
2 čajové lžičky
cukru
1 čajová lžička
bílého sezamu
10 
luskových hrášků (mangetout)
80 g
předvařených krevet
3 
vejce
1 polévková lžíce
slunečnicového oleje
60 g
ikura (lososí kaviár)
Nutriční hodnoty (na porci):1.393 kJ / 333 kcal
12,9 gTuky
18,2 gBílkoviny
49,5 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

300 g rýže – 90 ml Kikkoman Dochucovadlo na sushi rýži (125ml)100 g syrového filetu z lososa (sashimi kvalita, bez kůže) – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo2 polévkové lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo ¼  avokáda

Rýži 3–4krát propláchněte, nechte okapat, poté namočte do 420 ml vody na cca 20 minut a uvařte. Po uvaření ochuťte Kikkoman Dochucovadlem sushi rýže. 
Lososa nakrájejte na malé kousky a marinujte 15 minut v Kikkoman Sójové omáčce a Kikkoman Mirin sladkém dochucovadlu. Avokádo nakrájejte na kostičky.

Krok 2

4  houby shiitake –  ¼  mrkve – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo2 polévkové lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo – sůl – 1 čajová lžička cukru – 1 čajová lžička bílého sezamu

Houby nakrájejte na tenké plátky, mrkev na čtvrtkolečka. Mrkev blanšírujte cca 3 minuty v osolené vroucí vodě, poté zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat.
Do hrnce dejte houby, mrkev, Kikkoman Sójovou omáčku, Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo, cukr a 150 ml vody. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Poté sceďte a osušte kuchyňským papírem.
Do rýže z kroku 1 vmíchejte sezamová semínka.

Krok 3

3  vejce – 1 polévková lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo1 čajová lžička cukru

Rozšlehejte vejce s Kikkoman Mirin sladkým dochucovadlem a cukrem.

Krok 4

1 polévková lžíce slunečnicového oleje

Ze směsi připravte čtyři tenké omelety. Nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké proužky.

Krok 5

10  luskových hrášků – sůl – 80 g předvařených krevet – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Hrášek blanšírujte 30–60 sekund ve vroucí osolené vodě, poté zchlaďte a osušte. Krevety blanšírujte ve směsi vroucí osolené vody a Kikkoman Sójové omáčky, poté je zchlaďte.

Krok 6

60 g ikura (lososí kaviár)

Hotovou rýži rozdělte na čtyři talíře a rovnoměrně pokryjte vaječnými proužky. Navrch naaranžujte zeleninu, krevety a kaviár. Ihned podávejte.

Tip:

Místo lososa lze použít i tuňáka v sashimi kvalitě.

ID receptu: 1494

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

300 g rýže – 90 ml Kikkoman Dochucovadlo na sushi rýži (125ml)100 g syrového filetu z lososa (sashimi kvalita, bez kůže) – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo2 polévkové lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo ¼ avokáda

Rýži 3–4krát propláchněte, nechte okapat, poté namočte do 420 ml vody na cca 20 minut a uvařte. Po uvaření ochuťte Kikkoman Dochucovadlem sushi rýže. 
Lososa nakrájejte na malé kousky a marinujte 15 minut v Kikkoman Sójové omáčce a Kikkoman Mirin sladkém dochucovadlu. Avokádo nakrájejte na kostičky.

4 houby shiitake – ¼ mrkve – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo2 polévkové lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo – sůl – 1 čajová lžička cukru – 1 čajová lžička bílého sezamu

Houby nakrájejte na tenké plátky, mrkev na čtvrtkolečka. Mrkev blanšírujte cca 3 minuty v osolené vroucí vodě, poté zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat.
Do hrnce dejte houby, mrkev, Kikkoman Sójovou omáčku, Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo, cukr a 150 ml vody. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Poté sceďte a osušte kuchyňským papírem.
Do rýže z kroku 1 vmíchejte sezamová semínka.

3 vejce – 1 polévková lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo1 čajová lžička cukru

Rozšlehejte vejce s Kikkoman Mirin sladkým dochucovadlem a cukrem.

1 polévková lžíce slunečnicového oleje

Ze směsi připravte čtyři tenké omelety. Nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké proužky.

10 luskových hrášků – sůl – 80 g předvařených krevet – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Hrášek blanšírujte 30–60 sekund ve vroucí osolené vodě, poté zchlaďte a osušte. Krevety blanšírujte ve směsi vroucí osolené vody a Kikkoman Sójové omáčky, poté je zchlaďte.

60 g ikura (lososí kaviár)

Hotovou rýži rozdělte na čtyři talíře a rovnoměrně pokryjte vaječnými proužky. Navrch naaranžujte zeleninu, krevety a kaviár. Ihned podávejte.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04
05
06

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.