

Chirashi sushi s lososem a rýží
Chirashi sushi s marinovaným lososem, barevnou zeleninou a nadýchanými vaječnými proužky. Sladkokyselá sushi rýže a čerstvé suroviny z něj dělají ideální jídlo na oslavy i pohodové večery s přáteli.
Ingredience
Postup přípravy
Krok 1

300 g rýže – 90 ml Kikkoman Dochucovadlo na sushi rýži (125ml) – 100 g syrového filetu z lososa (sashimi kvalita, bez kůže) – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 2 polévkové lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo – ¼ avokáda
Rýži 3–4krát propláchněte, nechte okapat, poté namočte do 420 ml vody na cca 20 minut a uvařte. Po uvaření ochuťte Kikkoman Dochucovadlem sushi rýže.
Lososa nakrájejte na malé kousky a marinujte 15 minut v Kikkoman Sójové omáčce a Kikkoman Mirin sladkém dochucovadlu. Avokádo nakrájejte na kostičky.
Krok 2

4 houby shiitake – ¼ mrkve – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 2 polévkové lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo – sůl – 1 čajová lžička cukru – 1 čajová lžička bílého sezamu
Houby nakrájejte na tenké plátky, mrkev na čtvrtkolečka. Mrkev blanšírujte cca 3 minuty v osolené vroucí vodě, poté zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat.
Do hrnce dejte houby, mrkev, Kikkoman Sójovou omáčku, Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo, cukr a 150 ml vody. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Poté sceďte a osušte kuchyňským papírem.
Do rýže z kroku 1 vmíchejte sezamová semínka.
Krok 3

3 vejce – 1 polévková lžíce Kikkoman Mirin sladké dochucovadlo – 1 čajová lžička cukru
Rozšlehejte vejce s Kikkoman Mirin sladkým dochucovadlem a cukrem.
Krok 4

1 polévková lžíce slunečnicového oleje
Ze směsi připravte čtyři tenké omelety. Nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké proužky.
Krok 5

10 luskových hrášků – sůl – 80 g předvařených krevet – 1 polévková lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo
Hrášek blanšírujte 30–60 sekund ve vroucí osolené vodě, poté zchlaďte a osušte. Krevety blanšírujte ve směsi vroucí osolené vody a Kikkoman Sójové omáčky, poté je zchlaďte.
Krok 6
60 g ikura (lososí kaviár)
Hotovou rýži rozdělte na čtyři talíře a rovnoměrně pokryjte vaječnými proužky. Navrch naaranžujte zeleninu, krevety a kaviár. Ihned podávejte.
Tip:
Místo lososa lze použít i tuňáka v sashimi kvalitě.
ID receptu: 1494
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více