

Samosy s bramborami a hráškem
Domácí street food v nejlepší podobě. Křupavé trojúhelníčky z listového těsta plněné pikantní směsí brambor a hrášku ochucené Kikkoman Sójovou omáčkou a chilli – ideální jako snack nebo předkrm pro každou příležitost.
Ingredience
Na posypání:
Postup přípravy
Krok 1

100 g moučných brambor – 1 mrkev – 1 cibule – 1 čajová lžička rostlinného oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo – 1 čajová lžička citrónové šťávy
Brambory a mrkev oloupejte, cibuli očistěte a vše nakrájejte nadrobno. Orestujte v zahřátém oleji. Poté podlijte Kikkoman Sójovou omáčkou, 3 lžícemi vody a citrónovou šťávou. Vařte bez pokličky asi 10 minut, pravidelně míchejte.
Krok 2

70 g mraženého hrášku – několik lístků koriandru (nebo hladkolisté petrželky) – 2 špetky chilli vloček (nebo ½ lžičky Kikkoman Kimchi pikantní chili omáčka) – 2 špetky mletého koriandru – 2 špetky mletého římského kmínu – 2 špetky kurkumy
Přidejte hrášek a vařte dalších cca 5 minut, dokud se tekutina neodpaří. Nasekaný koriandr vmíchejte do směsi a dochuťte kořením.
Krok 3

275 g listového těsta, chlazené (alternativa: těsto na koláč/tart) – 1 žloutek – 1 polévková lžíce sezamových semínek – 1 polévková lžíce chilli vloček
Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte a nakrájejte na 15 čtverců. Doprostřed každého dejte cca 1 lžičku náplně, přehněte do trojúhelníku.
Alternativa přípravy:
Vykrojte 4 kolečka o průměru přibližně 12 cm a každé rozkrojte napůl. Ze zbylého těsta vytvarujte další 2 kolečka a také je rozdělte na poloviny. Vzniklé půlkruhy vytvarujte do kornoutků, naplňte přibližně 1 malou lžičkou náplně a horní okraj dobře přimáčkněte, aby držel.
Rozložte samosy na plech. Žloutek rozšlehejte a potřete jím povrch samos. Posypte sezamem a chilli vločkami a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
Samosy chutnají skvěle teplé i studené.
Tip:
Náplň můžete obohatit o malé krevety, tuňáka nebo červenou papriku.
Podávejte s Kikkoman Sójovou omáčkou, nebo pro pikantní chuťový zážitek s Kikkoman Kimchi pikantní chili omáčkou. Samosy budou extra křupavé, pokud je usmažíte dozlatova v oleji.
Jak si připravit vlastní těsto na samosy: Zpracujte 135 g hladké mouky, 40 ml oleje, špetku soli a přibližně 85 ml vody (jen tolik, kolik je potřeba) do hladkého těsta. Vytvarujte kouli, zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut chladit.
Poté těsto vyválejte co nejtenčeji (cca 1 mm), vykrojte požadované tvary a pokračujte podle výše uvedeného receptu. Naplněné samosy smažte dozlatova.
ID receptu: 1502
Recept jako PDF
Stáhnout PDFDěkujeme za vaši zpětnou vazbu!
Dejte nám vědět, co si myslíte
Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!
Objevte více













