Samosy s bramborami a hráškem
Samosy s bramborami a hráškem

Samosy s bramborami a hráškem

5 1 Hodnocení receptu
Celkový čas vaření 50 min.
15 min. Doba přípravy
40 min. Doba vaření

Domácí street food v nejlepší podobě. Křupavé trojúhelníčky z listového těsta plněné pikantní směsí brambor a hrášku ochucené Kikkoman Sójovou omáčkou a chilli – ideální jako snack nebo předkrm pro každou příležitost.

Ingredience

2 Porce
100 g
moučných brambor
1 
malá mrkev
1 
malá cibule
1 čajová lžička
rostlinného oleje
1 čajová lžička
citrónové šťávy
70 g
mraženého hrášku
několik lístků koriandru (nebo hladkolisté petrželky)
2 špetky
chilli vloček (nebo ½ lžičky Kikkoman Kimchi pikantní chili omáčka)
2 špetky
mletého koriandru
2 špetky
mletého římského kmínu
2 špetky
kurkumy
275 g
těsta, chlazené (alternativa: těsto na koláč/tart)
1 
žloutek

Na posypání:

1 polévková lžíce
sezamových semínek
1 polévková lžíce
chilli vloček
Nutriční hodnoty (na porci):2.830 kJ / 680 kcal
40,5 gTuky
14,5 gBílkoviny
61 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

100 g moučných brambor – 1  mrkev – 1  cibule – 1 čajová lžička rostlinného oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo1 čajová lžička citrónové šťávy

Brambory a mrkev oloupejte, cibuli očistěte a vše nakrájejte nadrobno. Orestujte v zahřátém oleji. Poté podlijte Kikkoman Sójovou omáčkou, 3 lžícemi vody a citrónovou šťávou. Vařte bez pokličky asi 10 minut, pravidelně míchejte.

Krok 2

70 g mraženého hrášku – několik lístků koriandru (nebo hladkolisté petrželky) – 2 špetky chilli vloček (nebo ½ lžičky Kikkoman Kimchi pikantní chili omáčka) – 2 špetky mletého koriandru – 2 špetky mletého římského kmínu – 2 špetky kurkumy

Přidejte hrášek a vařte dalších cca 5 minut, dokud se tekutina neodpaří. Nasekaný koriandr vmíchejte do směsi a dochuťte kořením.

Krok 3

275 g listového těsta, chlazené (alternativa: těsto na koláč/tart) – 1  žloutek – 1 polévková lžíce sezamových semínek – 1 polévková lžíce chilli vloček

Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte a nakrájejte na 15 čtverců. Doprostřed každého dejte cca 1 lžičku náplně, přehněte do trojúhelníku.
Alternativa přípravy:
Vykrojte 4 kolečka o průměru přibližně 12 cm a každé rozkrojte napůl. Ze zbylého těsta vytvarujte další 2 kolečka a také je rozdělte na poloviny. Vzniklé půlkruhy vytvarujte do kornoutků, naplňte přibližně 1 malou lžičkou náplně a horní okraj dobře přimáčkněte, aby držel.
Rozložte samosy na plech. Žloutek rozšlehejte a potřete jím povrch samos. Posypte sezamem a chilli vločkami a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
Samosy chutnají skvěle teplé i studené.

Tip:

Náplň můžete obohatit o malé krevety, tuňáka nebo červenou papriku.
Podávejte s Kikkoman Sójovou omáčkou, nebo pro pikantní chuťový zážitek s Kikkoman Kimchi pikantní chili omáčkou. Samosy budou extra křupavé, pokud je usmažíte dozlatova v oleji.
Jak si připravit vlastní těsto na samosy: Zpracujte 135 g hladké mouky, 40 ml oleje, špetku soli a přibližně 85 ml vody (jen tolik, kolik je potřeba) do hladkého těsta. Vytvarujte kouli, zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut chladit.
Poté těsto vyválejte co nejtenčeji (cca 1 mm), vykrojte požadované tvary a pokračujte podle výše uvedeného receptu. Naplněné samosy smažte dozlatova.

ID receptu: 1502

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

100 g moučných brambor – 1 mrkev – 1 cibule – 1 čajová lžička rostlinného oleje – 3 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo1 čajová lžička citrónové šťávy

Brambory a mrkev oloupejte, cibuli očistěte a vše nakrájejte nadrobno. Orestujte v zahřátém oleji. Poté podlijte Kikkoman Sójovou omáčkou, 3 lžícemi vody a citrónovou šťávou. Vařte bez pokličky asi 10 minut, pravidelně míchejte.

70 g mraženého hrášku – několik lístků koriandru (nebo hladkolisté petrželky) – 2 špetky chilli vloček (nebo ½ lžičky Kikkoman Kimchi pikantní chili omáčka) – 2 špetky mletého koriandru – 2 špetky mletého římského kmínu – 2 špetky kurkumy

Přidejte hrášek a vařte dalších cca 5 minut, dokud se tekutina neodpaří. Nasekaný koriandr vmíchejte do směsi a dochuťte kořením.

275 g listového těsta, chlazené (alternativa: těsto na koláč/tart) – 1 žloutek – 1 polévková lžíce sezamových semínek – 1 polévková lžíce chilli vloček

Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte a nakrájejte na 15 čtverců. Doprostřed každého dejte cca 1 lžičku náplně, přehněte do trojúhelníku.
Alternativa přípravy:
Vykrojte 4 kolečka o průměru přibližně 12 cm a každé rozkrojte napůl. Ze zbylého těsta vytvarujte další 2 kolečka a také je rozdělte na poloviny. Vzniklé půlkruhy vytvarujte do kornoutků, naplňte přibližně 1 malou lžičkou náplně a horní okraj dobře přimáčkněte, aby držel.
Rozložte samosy na plech. Žloutek rozšlehejte a potřete jím povrch samos. Posypte sezamem a chilli vločkami a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
Samosy chutnají skvěle teplé i studené.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.