Kouřový dál z cizrny s lilkem
Kouřový dál z cizrny s lilkem

Kouřový dál z cizrny s lilkem

Celkový čas vaření 1 h 25 min.
20 min. Doba přípravy
45 min. Doba vaření
20 min. Doba kynutí

Dál z cizrny podušený s lilkem a praženým česnekem, dochucený zemitými, kouřovými kořeními a sójovou omáčkou Kikkoman, podávaný s čerstvým česnekovým nánem a koriandrem.

Ingredience

2 Porce

Dál:

150 g
loupané cizrny (chana dál)
600 ml
zeleninového vývaru
1 
bobkový list
1 
celá hlava česneku
1 polévková lžíce
rostlinného oleje
1 polévková lžíce
přepuštěného másla (ghí)
40 g
červené cibule, nakrájené na tenké proužky
200 g
lilku, nakrájeného na střední kostky
 ½ čajové lžičky
semínek římského kmínu
 ½ čajové lžičky
mleté kurkumy
 ½ čajové lžičky
koriandrových semínek
 ½ čajové lžičky
uzené sladké papriky
200 ml
rajčatové passaty

Nán:

200 g
pšeničné mouky
20 g
mouky na podsypání
 ½ čajové lžičky
prášku do pečiva
 ½ čajové lžičky
jedlé sody
40 ml
vlažného mléka
75 g
bílého jogurtu

K dochucení:

2 
stroužky česneku, nasekané
40 g
přepuštěného másla (ghí)
1 čajová lžička
koriandru, nasekaného
40 g
červené cibule
čerstvé listy koriandru
Nutriční hodnoty (na porci):3.631 kJ / 868 kcal
36 gTuky
25 gBílkoviny
114 gSacharidy

Postup přípravy

Krok 1

1  celá hlava česneku – 1 polévková lžíce rostlinného oleje – 150 g oloupané cizrny (chana dál) – 600 ml zeleninového vývaru – 40 g červené cibule, nakrájené na tenké proužky – 200 g lilku, nakrájeného na střední kostky – 1 polévková lžíce přepuštěného másla (ghí) –  ½ čajové lžičky semínek římského kmínu –  ½ čajové lžičky mleté kurkumy –  ½ čajové lžičky koriandrových semínek –  ½ čajové lžičky uzené sladké papriky – 1  bobkový list

Odřízněte vršek hlavy česneku, aby se odkryly stroužky. Potřete olejem a pečte v troubě asi 30 minut (180°C). Cizrnu vařte v zeleninovém vývaru 40 minut. Na pánvi osmahněte cibuli a lilek na ghí 5 minut dozlatova, poté vymačkejte pečený česnek. Přidejte římský kmín, kurkumu, koriandrová semínka, uzenou papriku a bobkový list a restujte 10–15 sekund, aby se uvolnila vůně.

Krok 2

200 ml rajčatové passaty – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Přidejte rajčatovou passatu k zelenině z kroku 1, ochuťte sójovou omáčkou Kikkoman a vařte 5 minut.

Krok 3

200 g pšeničné mouky – 20 g mouky na podsypání –  ½ čajové lžičky prášku do pečiva –  ½ čajové lžičky jedlé sody – 40 ml vlažného mléka – 75 g bílého jogurtu

Ve velké míse smíchejte 200 g mouky s práškem do pečiva a jedlou sodou. Postupně přidávejte vlažné mléko a míchejte, dokud nevznikne těsto, poté přidejte jogurt. Hněťte 5 minut, dokud nebude hladké a elastické. Přikryjte vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě asi 20 minut odpočinout. Rozdělte na čtyři části a každou vyválejte na tenký oválný plochý chléb o tloušťce 3–4 mm, podsypávejte zbylou moukou.

Krok 4

2  stroužky česneku, nasekané – 40 g přepuštěného másla (ghí) – 1 čajová lžička koriandru, nasekaného – 40 g červené cibule – čerstvé listy koriandru

Rozpalte suchou pánev na středně vysokou teplotu a každý nán opečte 2 minuty z každé strany, dokud se nevytvoří zlaté bubliny a spálené skvrny. V malém hrnci rozehřejte ghí, poté přidejte nasekaný česnek a koriandr. Cibuli nakrájejte na kolečka. Nán potřete česnekovým máslem a podávejte s dál a cibulí. Ozdobte čerstvými listy koriandru.

ID receptu: 1601

Recept jako PDF

Stáhnout PDF

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Dejte nám vědět, co si myslíte

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

1 celá hlava česneku – 1 polévková lžíce rostlinného oleje – 150 g oloupané cizrny (chana dál) – 600 ml zeleninového vývaru – 40 g červené cibule, nakrájené na tenké proužky – 200 g lilku, nakrájeného na střední kostky – 1 polévková lžíce přepuštěného másla (ghí) – ½ čajové lžičky semínek římského kmínu – ½ čajové lžičky mleté kurkumy – ½ čajové lžičky koriandrových semínek – ½ čajové lžičky uzené sladké papriky – 1 bobkový list

Odřízněte vršek hlavy česneku, aby se odkryly stroužky. Potřete olejem a pečte v troubě asi 30 minut (180°C). Cizrnu vařte v zeleninovém vývaru 40 minut. Na pánvi osmahněte cibuli a lilek na ghí 5 minut dozlatova, poté vymačkejte pečený česnek. Přidejte římský kmín, kurkumu, koriandrová semínka, uzenou papriku a bobkový list a restujte 10–15 sekund, aby se uvolnila vůně.

200 ml rajčatové passaty – 2 polévkové lžíce Kikkoman Sójová omáčka přirozeně fermentovaná tekuté ochucovadlo

Přidejte rajčatovou passatu k zelenině z kroku 1, ochuťte sójovou omáčkou Kikkoman a vařte 5 minut.

200 g pšeničné mouky – 20 g mouky na podsypání – ½ čajové lžičky prášku do pečiva – ½ čajové lžičky jedlé sody – 40 ml vlažného mléka – 75 g bílého jogurtu

Ve velké míse smíchejte 200 g mouky s práškem do pečiva a jedlou sodou. Postupně přidávejte vlažné mléko a míchejte, dokud nevznikne těsto, poté přidejte jogurt. Hněťte 5 minut, dokud nebude hladké a elastické. Přikryjte vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě asi 20 minut odpočinout. Rozdělte na čtyři části a každou vyválejte na tenký oválný plochý chléb o tloušťce 3–4 mm, podsypávejte zbylou moukou.

2 stroužky česneku, nasekané – 40 g přepuštěného másla (ghí) – 1 čajová lžička koriandru, nasekaného – 40 g červené cibule – čerstvé listy koriandru

Rozpalte suchou pánev na středně vysokou teplotu a každý nán opečte 2 minuty z každé strany, dokud se nevytvoří zlaté bubliny a spálené skvrny. V malém hrnci rozehřejte ghí, poté přidejte nasekaný česnek a koriandr. Cibuli nakrájejte na kolečka. Nán potřete česnekovým máslem a podávejte s dál a cibulí. Ozdobte čerstvými listy koriandru.

Dejte nám vědět, co si myslíte

Děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Klikněte na počet hvězdiček, který chcete udělit: čím více, tím lépe!

01
02
03
04

Buďte stále v obraze!

Inspirativní informace, lahodné recepty a jedinečné soutěže

Nezaškrtli jste všechna povinná pole.

Souhlasím se zasíláním e-mailových aktualizací o nabídkách a informacích o produktech. Odhlásit se můžete kdykoliv, a to zcela zdarma.